Több szempontból is sikeres évet tudhat maga mögött a miskolci felsőoktatási intézmény.

Június 8-án vált nyilvánossá a londoni QS cég nemzetközi egyetemi kiválósági rangsora, amin a Miskolci Egyetem először tavaly tűnt fel. A QS a világ százezernél is több felsőoktatási intézménye közül idén 1.300 egyetemet tartott érdemesnek a rangsorban való szerepeltetésre, köztük a Miskolci Egyetemet is. A tavalyi évhez képest összességében 5 százalékpontot lépett előre az intézmény a relatív kiválósági listán – számolt be erről az egyetem sajtóközleménye.
A ME az egyik legnagyobb sikert azzal érte el, hogy 53 százalékkal növekedett a 2014-2019-es időintervallumhoz képest a 2015-2020-as években a ME oktatói-kutatói által publikált közleményekre kapott független hivatkozások száma a Scopus nemzetközi tudományos adatbank adatai szerint, amit a QS is használ.
A másik kimagasló eredmény a nemzetközi hallgatók arányának növekedése az egyetemen az elmúlt évben, ami az adott kategóriára kapható QS pontok 51 százalékos növekedéséhez vezetett. Az eredményekre reagálva Prof. Dr. Horváth Zita rektor úgy fogalmazott. „Az eredmények az itt dolgozó, kutató és oktató kollégák közös erőfeszítéseinek köszönhető. Természetesen nem dőlhetünk hátra, hiszen nemcsak be, ki is lehet kerülni innen. Bízom benne, hogy a következő években még tovább javítjuk pozíciónkat a különböző nemzetközi rangsorokban, ezt a célt szolgálja a jelenleg is zajló nemzetköziesítési stratégia, nem beszélve az egyéb fejlesztésekről, amelyek részben az infrastruktúrát, részben a kutatás-fejlesztést szolgálják.