Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Ünnepel a Hortobágyi Nemzeti Park

1973-ban alakult meg hazánk első nemzeti parkja, a terület egyedülálló természeti, illetve néprajzi értékeinek megőrzése és védelme céljából.

Ebben az évben a Hortobágyi Nemzeti Park számos különleges programmal emlékezik meg a félévszázados évfordulóról.

A eredetileg mintegy 52 ezer hektáros területen terült el, amely az elmúlt 50 évben csaknem 82 ezer hektárra bővült. Egész területe bioszféra rezervátum és az UNESCO világörökség része. Ezutóbbi magában foglalja a Hortobágyon kívül a Nagykunság jelentős részét, valamint a vidék arculatát meghatározó építészeti emlékeket, köztük a Kilenclyukú hidat, a Hortobágyi csárdát és a Pásztormúzeumot is.

A Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség Európában harmadikként Csillagoségbolt-parkká nyilvánította a Hortobágyi Nemzeti Parkot. Fő céljuk az élővilág, a természetes tájkép és a csillagos égbolt védelme volt. A nemzeti park bekerült az UNESCO Csillagászat és Világörökség tematikus programjába is. Azóta rengetegen látogatnak a parkba, hiszen a Hortobágy ökoturisztikai attrakcióinak és a környezeti nevelésnek egyik fontos eleme lett.

A nemzeti park fennállása során a területen számos kiemelt élőhely-helyreállítás valósult meg. A madarak védelmének érdekében megszüntették a szabadvezetékeket a nemzeti park területén. A nagy állatlétszámú gulyákat és nyájakat legeltető pásztorok hagyományos tudása és szokásai ma is a Hortobágy legfőbb értékei közé tartoznak. A Pusztai Állatpark a Kárpát-medencében őshonos magyar háziállat fajtákat, a Hortobágyi Vadaspark a pusztáról már eltűnt állatfajokat (vadlovak, őstulkok) mutatja be. Az „Öreg”-tavakon kisvasút is működik. 

A jubileumi programokról és bővebb információkról a nemzeti park honlapján és közösségi média felületein lehet tájékozódni – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

Fotók: Szilágyi Attila