Kiállítás, könyvbemutató, díszelőadás és ünnepi koncert várja augusztus 24-én a Miskolci Nemzeti Színház közönségét a teátrum fennállásának kétszázadik évfordulója alkalmából.

Csakúgy, mint kétszáz évvel ezelőtt, most is délután 17 órakor tartják A tatárok Magyarországban (1819) című darab díszbemutatóját, az este pedig egy nagyszabású ünnepséggel zárul Miskolc belvárosában – áll a színház MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A mai Magyarország területének első magyar nyelven játszó kőszínháza kétszáz évvel ezelőtt Miskolcon nyitotta meg kapuit 1823. augusztus 24-én. A bicentenáriumhoz méltóan, nagyszabású ünnepséggel készül a színház és a város ezen a napon. A teátrum a bicentenáriumi szezon nyitóelőadásaként az alapítók emléke előtt azzal tiszteleg, hogy ugyanazt a színdarabot mutatja be, amellyel elődei a teátrumot annak idején megnyitották.

A nagyszínházba érkezők délután először egy kiállítást tekinthetnek meg a teátrum eddigi előadásplakátjaiból a miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum gyűjteményéből. Ezután Fedor Vilmos és Somorjai Lehel Színház a város tenyerén című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket. A kötetet a Miskolci Nemzeti Színház bicentenáriumának alkalmából írta a szerzőpáros, bemutatva a teátrum történelmét.

Kétszáz évvel ezelőtt, délután 17 órakor Kisfaludy Károly művével nyitotta meg kapuit a miskolci színház. Az idén Szőcs Artur rendezésében újból látható A tatárok Magyarországban című darab, a jelenlegi miskolci társulat előadásában.

A tatárok Magyarországban egy ideális világról mesél; a hazafiság, az áldozatkészség és a nagylelkűség drámája.

Az ünneplés lezárásaként este 8 órakor a Szent István téren adnak koncertet a színház egykori és jelenlegi tagjai egy "születésnapi pezsgő party" keretében, amelynek végén a város polgáraival együtt fújják el a színház tagjai a születésnapi torta kétszáz gyertyáját. Az ünnepség szervezői játékot is hirdettek, amelyről részletes információ a színház Facebook-oldalán érhető el.

Szent István téri programok létrejöttét a Miskolci Színházbarátok Egyesülete és a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. támogatta.

(Nyitókép: Éder Vera)