Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Üzemanyagporciók és emelkedő világpiaci ár – Nehéz helyzetben a hazai kutak

Nem rendeződik a helyezt a hazai benzinkutakon, sőt péntektől jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj beszerzési ára, már sok benzikút nem bír el a veszteségekkel ezért különböző intézkedéseket hoznak. 

Megkapja a kegyelemdöfést a hazai üzemanyag szakma – írja a holtankoljak.hu. A benzin beszerzési ára bruttó 8 forinttal emelkedik, így a benzin beszerzési ára is átlépi a 480 forintot. A gázolaj esetében az emelés mértéke bruttó 5 forint, ami tovább halmozza a veszteségeket a benzinkút tulajdonosoknak. 

Hatósági ár nélkül az alábbi átlagárak lennének a hazai kutakon: 

  • 95-ös benzin: 520 Ft/liter
  • Gázolaj: 535 Ft/liter 

Nehéz helyzetben a kutak

A múlt héten mi is foglalkoztunk a témával, akkor az egyik győri benzinkutat is üzemeltető cég tulajdonosa elmondta, hogy amennyiben tovább nőnek a beszerzési árak, akkor kénytelen lesz bezárni ideiglenesen a kutakat. Ezután a hétvégén jelntette be Orbán Viktor, hogy májusig meghosszabítják a 480 forintos literenkénti árplafont a benzinre és az üzemanyagra. 

Korlátozzák a mennyiséget 

A hvg.hu írt arról, hogy mintegy száz töltőállomás döntött arról, hogy korlátozzák autóként a vásárolható üzemanyagmennyiséget. Van olyan benzinkút, ahol egy-egy autós maximum 5-10 litert tankolhat, ami épp arra elég, hogy a következő kútig ne álljon le a sofőr alatt a verda.