A három fiatalkorú fiú 2021. október végén Miskolcon egy autóbuszon utazott, ahol szóváltásba kerültek a sértettel és annak barátjával.

Később, amikor a sértett a zsebéből elővett egy ezüstláncot, a vádlottak odaléptek hozzá és egyikük kikapta a kezéből, majd közölte, hogy: „most már be vannak húzva”.

A sértett és a barátja követelték a nyaklánc visszaadását, a fiatalok viszont azt mondták, hogy azért meg kell bokszolni, és az egyik vádlott kétszer megütötte a nyaklánc tulajdonosát.

Miután valamennyien leszálltak a buszról, a nyaklánc tulajdonosa ismét visszakérte az ékszerét, ebben a barátja is támogatta őt, az elkövetők továbbra is fenyegetőleg azt mondták, hogy „Üssenek a láncért!”, majd mindhárman ütni és rugdosni kezdték az ékszer tulajdonosát.

A dulakodás közben az egyik fiú a bántalmazott sértett barátját egy késsel hátba szúrta, majd a cselekményét elmondta a társainak. A többiek azonnal veszekedtek vele, majd a vérző sebet látva az a vádlott, aki korábban elvette a nyakláncot, azt visszaadta, a sértettet megszúró vádlott pedig a nála lévő kést egy útszéli erdőrészen eldobta.

A bántalmazás következtében a nyaklánc tulajdonosa 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett el, míg barátjának a mellkas hátulsó falának megnyílásával járó vágott, szúrt sérülése 8 napon túli gyógytartamú.

A Miskolci Járási Ügyészség felfegyverkezve és csoportosan elkövetett rablás bűntette és súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat. A bűnügyi felügyelet alatt álló, illetőleg letartóztatásban lévő büntetlen előéletű vádlottakkal szemben javítóintézeti nevelést indítványozott.