Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Vágd zsebre az ÉSZLÁ-t!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az eddigieknél jóval rugalmasabban ellenőrizheti bárki értékpapírszámlája egyenlegét. A megoldás ott lapul zsebünkben, hiszen elég egy okostelefon, és máris megtudhatjuk, hogy áll anyagi helyzetünk. 

Mindezt egy új jegybanki alkalmazás teszi lehetővé, a biztonságot QR-kód, illetve biometrikus azonosítás garantálja – közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az applikáció segítségével könnyedén összevethetők az adatok, így akár az MNB, illetve a számlavezető szervezetek információi közti esetleges eltéréseket is ki tudjuk szúrni. 

A Magyar Nemzeti Bank honlapján elérhető ÉSZLA lekérdező felületen eddig csak úgy lehetett ellenőrizni az értékpapírok és pénzeszközök egyenlegét, hogy egy állandó 24 jegyű belépési azonosítót, illetve egy, a számlakivonaton szereplő, havonta változó 12 karakteres jelszót is meg kellett adni. E folyamat válik a letölthető ÉSZLA app révén szeptembertől sokkalta egyszerűbbé, áll a közleményben. Az érintettek adott hó 10. munkanapjától egy hónapon át tudják ellenőrizni az értékpapírjaik és pénzeszközeik előző hó végi egyenlegét a lekérdező felületen, illetve szeptembertől az ÉSZLA app-ban. 

A jegybank felhívta a figyelmet arra is, ha valaki eltérést tapasztal a számlavezetőtől kapott kivonaton szereplő és a lekérdező felületen elérhető adatok között, célszerű azonnal panaszt tenni a befektetési szolgáltatónál, és az MNB-nek is jelezni kell az eltérést.