Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sokan még ragaszkodnak a valódi fenyőfához karácsonykor, akadnak viszont olyanok is, akik műfenyőt vásárolnak. Úgy tűnik, az évek előrehaladtával egyre többen erősítik ezt a csoportot. De vajon melyik a környezetbarátabb?

Hallottunk már arról, hogy a fák szén-dioxidot kötnek meg és tárolnak az ágaikban, gyökereikben és tűikben. A fenyőfák sem kivételek, ezért a kivágásuk rossz ötletnek tűnhet. 

De nem az!

A fenyőfáknak több mint 10 évre van szükségük ahhoz, hogy 1,8 méteresre nőjenek. Ezen évek alatt a fák az állatok élőhelyeként szolgálnak, és “elszívják” a szén-dioxidot a légkörből. Ezenkívül minden egyes kitermelt fenyőfa után a következő tavasszal egy-három csemetét ültetnek el, így aki a természetes fenyőt választja karácsonyfának, az sem kevésbé környezettudatos, hiszen ez egyre több fát jelent az éghajlatváltozási küzdelemben. 

Ha valódi fenyőfát szeretnél karácsonyra, jobb, ha helyi forrástól veszed meg, hiszen így minimalizálhatod a szállítással járó szén-dioxid kibocsátást. 

A műfa jó ötletnek tűnhet, sokan azzal érvelnek, hogy évről-évre felhasználják, ami igaz is. Ebből a szempontból jobb, azonban van egy hatalmas hátránya, hogy műanyagból készül, ráadásul abból a fajtából, ami az egyik legkárosabb anyag a környezetre nézve. A műfenyők 80%-a Kínában készül, amely miatt a szállítás is sokkal tovább tart és károsabb a környezetre.