Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Visszafogottabban vásárolunk idén ajándékokat?!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tíz magyar internetezőből négyen olcsóbb termékek vásárlásával spórolnának karácsonyra, a válaszadók 55 százaléka pedig már a szeptember és november közötti időszakban letudta az ünnepi vásárlást – derül ki egy felmérésből

Az internetes vásárlók 41 százaléka kisebb értékű ajándékok beszerzésével spórol az idei karácsonyi költésen, míg a válaszadók 29 százaléka jelezte, hogy jobban utánanéz vásárlás előtt a megvenni kívánt termékek árainak, 28 százalék pedig jobban átgondolja a vásárlása helyét.

A válaszadók 24 százaléka úgy gondolja, hogy bármilyen ajándéknak örülne, ugyanakkor 16 százalék a digitális játékokat (konzol, játékszoftver) jelölte meg nem vágyott termékként, amelyet a ruha (12 százalék), a cipő (11 százalék), valamint a háztartási nagygépek (szintén 11 százalék) követnek a népszerűtlenségi listán.

Idén mindenki spórolhat

2021-es karácsonyi – november-decemberi – időszakban több mint 500 milliárd forintértékben vásároltak a magyar fogyasztók a hazai kiskereskedelemben, ami az éves forgalom csaknem egyötödét teszi ki. Valószínűsíthető, hogy idén kicsit visszafogottabb lesz a vásárlázi láz.

Tudatos hitelfelvételre figyelmeztet a jegybank

A jegybank szerint év végén hagyományosan megugrik a rövid futamidejű, kis összegű fogyasztási hitelek száma és összege, sokan így vásárolnak karácsonyi ajándékot. Ezért az MNB pénzügyi fogyasztóvédelmi tematikus honlaptartalmakkal, kisfilmekkel, szórólapokkal, tanácsadással és médiainterjúkkal hívja fel a figyelmet, hogy mindenki körültekintően válasszon hitelt, fölösleges adósságot ne tegyen a fa alá.