Kezdőlap KIEMELT

XXI. Lengyel Filmnapok Miskolcon

Tegnap az európai Art  Mozikat, ma már a lengyel filmeket ünnepeljük Művészetek Házában.

November 14-15. között immár 21. alkalommal kerül megrendezésre a CINE-MIS Nonprofit Kft. és Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának közös szervezésében a Lengyel Filmnapok.

Ma és holnap is 16:45-től a Művészetek Háza Béke Art Mozitermében feliratos lengyel filmeket tekinthetnek meg az érdeklődők. A nyitónapon ingyenes lesz a vetítés.

Ma 16:45-től az ünnepélyes megnyitót követően a koldus és a madame feliratos lengyel filmet nézhetjük meg Ludwig Witold rendezésében.

A koldus és a madame című film Adam Chmielowski művész-festő egyedi sorsát mutatja be, aki a szabadságot és a boldogságot keresve mindent feláldoz. Lázadó természete és a gonosszal való konfliktusa készteti rá, hogy nemcsak a koporsóba rejtett cári fogságból meneküljön, hanem a legnagyobb hírnév pillanataiban elhagyja a művészet világát, hogy "meghaljon a világért", és az emberek szolgálatának szentelje magát. Tragikus sorsát lelki összeomlás, a jezsuita rendből való kizárás és elmegyógyintézetbe zárás teszi teljessé. Hamarosan azonban feltámad, mint egy főnix a hamvaiból, majd a mások iránti szeretettől őrjöngve nagyszerű stílusban tér vissza Albert testvérként – a leendő szentként.

A nyitófilmre a helyfoglalás időrendi sorrendben történik.

Holnap (november 15.) 16:45-től a Nem hagytak nyomokat feliratos lengyel-cseh-francia filmet láthatjuk  Jan P. Matuszynski rendezésében.

A film olyan történetet dolgoz fel, amely az egész keleti blokkot megrázta, bármennyire is próbálta a lengyel államhatalom eltussolni. 1983 nyarán, Lengyelországban már néhány hónapja felfüggesztették a kommunista kormányzat által korábban bevezetett hadiállapotot, de a rendőrség továbbra is figyelmen kívül hagyja a lakosság jogait. Egy érettségi előtt álló diákot mondvacsinált indokkal előállítottak, majd halálra vertek a rendőrök, a legjobb barátja, Jurek Popiel (Tomasz Zietek) szeme láttára. A szemtanú fiú hamar az állam ellenségévé válik. Jureknek döntenie kell: meghunyászkodik, vagy tanúskodik barátja ügyében, és kiáll az igazság mellett, még ha ezzel a saját és szerettei életét kockáztatja is.

 

 

 

A november 15-i előadásra jegyek foglalhatók a www.cinemis.hu honlapon vagy elővételben vásárolhatók a mozi jegypénztárában, nyitvatartási időben.