Kezdőlap Uncategorized

1000 Koncert Hazánkért – Interjú Szurasenkó Dániellel

A világ legnagyobb koncertsorozatára és annak megszervezésére készül Szurasenkó Dániel. A miskolci zenekedvelőknek már nem ismeretlen a művészeti vezetőként is tevékenykedő előadó. Az 1000 Koncert Hazánkért kezdeményezés előkészületeiről, céljáról és a megvalósításáról készült vele interjú.

Honnan jött az ölet, hogy 1000 koncertet szervezzen?

Korábban már volt erre kezdeményezés, de akkor még a lehetőségek és körülmények nem voltak adottak ahhoz, hogy megszervezzük az 1000 Koncert Hazánkért sorozatot. Az 1000 koncert megszervezése több hónapot vesz igénybe, hisz amikor az ember szervez egy koncertet, gondoskodnia kell arról, hogy a programot látogassák is! Az ötlet onnan jött, hogy szerettem volna a világ legnagyobb koncertsorozatát, és természetesen Magyarország leghosszabb projektjét megvalósítani. Hogy miért állítom, hogy a leghosszabb? Igazoltan a legnagyobb lesz, hisz a Magyar Rekordok Egyesületének felügyeletével zajlanak majd a programok, hogy valóban rekord lehessen itthon és külföldön is.

Mi célt szolgál ez a kezdeményezés?

Mielőtt bárki azt hiszi, hogy „darabra” megyünk, téved! Ennek a koncertsorozatnak elsősorban nem az a célja, hogy milyen sok a hangverseny, hanem az, hogy minél több embert szólítsunk meg a klasszikus zene nyelvén! Hiszem és vallom, hogy a mai kulturális hanyatlásban, amikor a fiatal generáció nagy része nem hajlandó hallgatni barokk, klasszikus vagy romantikus zenét, kell egy kezdeményezés, ami bevonja őket, és megpróbál ezen a felálláson változtatni! Tanítványaimon is látom, hogy mennyire más világban élnek. Én sem vagyok idős, hisz idén leszek 27 éves, de a mai 14-20 közötti korosztály már egészen más, még nekem is nehéz Velük tartani a lépést. És ahogy említettem a kultúra iránti igénytelenség egyre jobban fejlődik, természetesen vannak kivételek is, de ez az általános tendencia. Ahogy a sorozat címében is szerepel: „Hazánkért”! Magyarország kulturális fejlődéséért, a generációk közötti távolságok leküzdéséért, a klasszikus zene népszerűsítéséért.

Mennyi idő alatt szeretné teljesíteni?

Ahhoz, hogy rekord lehessen, évi 200 koncertet kell teljesítenünk! Ami azt jelenti, hogy 365 napon belül 200 koncert, nem naptári évre értem. Tehát a cél az, hogy 5 éve alatt legyen meg az 1000 koncert, Magyarország és magyar lakta településeken – falvaktól a nagyvárosokig, templomoktól a művelődési házakig!

Volt-e már ilyen kezdeményezés?

Ahogy említettem, tervben volt, de akkor még más volt a helyzet mind infrastrukturális, mind szervezési kérdésekben. Vannak nagy koncertsorozatok hazánkban és külföldön is, de ezek általában 100 koncertet ölelnek fel, így mi ezeket a projekteket megtízszerezzük majd.

Megfeszített tempóban dolgozik, hogyan tudja majd összeegyeztetni ezt a koncertsorozatot a többi együttesével?

Igen, valóban. Nem könnyű az egyeztetés! De hiszem, hogy minden a logisztikán múlik! 2019 májusában alakul meg az 1000 Koncert Hazánkért projekt kultúrtanácsa, amelyben 19 megyéből 19 delegált fogja képviselni a havi üléseket. Ezek a delegáltak fognak felelni saját megyéjükben a koncertek szervezéséért, ők fogják lebonyolítani ezeket a feladatköröket, én pedig, mint projektvezető fogom irányítani a csoportot. Óriási feladat és munka, már kettő hete tervezem a tanács struktúráját, és azt, hogy felelős emberek ülhessenek a székekbe!

Ez önálló programja lesz, vagy alkalmanként más zenészek is közreműködnek?

Az 1000 Koncert Hazánkért programsorozat elsődleges célja, hogy minél többen lehessenek részesei a projektnek! Több száz együttes – amatőr és professzionális -, hangszeres szólisták, énekesek lesznek a közreműködők pontosan azért, hogy mindenhol meg tudjuk szólítani az embereket. A 21. században a szervezetek egyik legfontosabb feladatának tartom, hogy más szervezetekkel együttműködjenek, együttműködést kössenek, közösen dolgozzanak és lélegezzenek! Ez a sorozat nem csak a klasszikus zene példátlan prezentálása, hanem az együttműködési megállapodások mintája is lesz!

A interjút készítette: ESCH NIKOLETTA