Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel 2000 éve surrant át a macska, ma is őrzi a tetőcserép a lábnyomát.

Van, ami nem változik: az illető macska feltehetően a napon száradó, nedves cserepeken surrant át Kr. u. 100 körül. Az ókori maradványokat az angliai Gloucester városában, a Berkeley Streeten 1969-ben ásták ki, de a lábnyomot csak nemrég fedezték fel.

A tappancsnyomot a Gloucester City Museum régésze találta meg, aki több ezer római kori tetőcserépdarabot vizsgált át, és a tegula elnevezésű tetőcserépen bukkant a lábnyomra. Lise Noakes tanácsos, a Gloucester Városi Tanács képviselője „lenyűgöző felfedezésnek” nevezte a leletet. „Kutyamancsnyomokat, emberi csizmanyomokat, sőt még egy malac lábnyomát is találtak már a római kori Gloucesterből származó csempéken, de a macskanyomok nagyon ritkák” – mondta el Lise Noakes.

Az ókori leletek feltárása egy lenyűgözően izgalmas projekt napjainkban. Ez a pompeji „gyorsétkezde” 2000 év távlatából is zavarbaejtően sok hasonlóságot mutat a mai étkezdékkel, Máltán pedig vélhetően a világ első épített emlékét tárták fel.