Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szibériai permafroszt, vagyis az örök fagy vidéke rengeteg titokzatos dolgot rejt, amik a globális felmelegedés miatti olvadás hatására szép lassan előkerülnek, ez pedig egyszerre izgalmas és rendkívül aggasztó. Nem lehet tudni, hogy miket találnak ott a szakértők, hiszen lehet, hogy egy elképesztő jelentőségű tudományos felfedezésről van szó, és az is könnyen előfordulhat, hogy egy halálos, rég elveszett vírusra lelnek.

Nos, most szerencsére nem az utóbbiról van szó, hanem inkább az előbbiről. Még 2020-ban pár rénszarvas vadász egy furcsa, fagyott lényre lett figyelmes a permafrosztban. 

A kutatók egyből elkezdték vizsgálni az esetet, és nagyon izgatottak voltak, ugyanis az első becslések szerint egy közel 40 ezer éves, rég kihalt, rejtélyes állatfajt találtak – de végül kiderült, hogy ez nem igaz, bár így is nagyon fontos a lelet. Sok vizsgálat után rájöttek, hogy nem egy 40 000 éves szörnyetegről van szó, hanem egy 3500 éves barnamedvéről.

Ilyen jó állapotban még sosem találtak hasonló példányt, így továbbra is nagy jelentőséggel bír a felfedezés, hiszen még a belső szerveit is meg tudták vizsgálni a fenevadnak. Sőt, a gyomrában az utolsó étkezésének nyomai is ott voltak, találtak benne tollakat, illetve növényeket – de a tudósokat nagyon meglepte, hogy olyan növényekről van szó, amiket egyelőre nem tudtak beazonosítani.

A szakemberek remélik, hogy a további vizsgálatok során még több érdekességet találnak a több ezer éves állattal kapcsolatban, hátha sikerül megválaszolni olyan kérdéseket, amik már több éve, évtizede foglalkoztatják a tudományos berkekben mozgó embereket – meg persze azokat is, akiket egyszerűen csak érdekel a téma, és az, hogyan fejlődtek az utóbbi évezredekben az élőlények.

 

Kép: smithsonianmag.com