Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem is kell erdőn, mezőn járni vagy nagy kirándulást tenni hozzá, ez a növény már a városban a járdák szélén, vagy akár a kertben is előfordulhat. Szörnyű apró sebeket ejthet a kutyák bőrén, de ennél nagyobb bajt is okozhat! De mi is ez a toklász, ami nyaranta ennyire megkeserítheti a kutyások életét? Hogyan lehet veszélyes ez a növény a házi kedvenceinkre?

A toklász vagy egérárpa egy megszáradt, búzakalászszerű termés.

Tavasztól késő őszig találkozhatunk vele az út szélén, erdőn, mezőn, elhanyagolt területen. Látszólag ártalmatlan, de a kutyák bőrebe jutva fájdalmakat okozhat kedvencünknek. Ráadásul nem is kell erdőn, mezőn járni vagy nagy kirándulást tenni hozzá, ez a növény már a városban a járdák szélén, vagy akár a kertben is előfordulhat.

Mivel ez a termés elég szúrós, könnyedén utat vájhat négylábú barátaink mancsába, de az sem ritka, hogy a szemhéjuk mögé, fülükbe kerül bele, vagy a szimatolás során az orrüregbe szippantják fel

 

Mikor gyanakodjunk a toklászra?

  • Ha kedvencünk sűrűn nyalogatja valamelyik mancsát és nem terhel rá, esetleg szúrásnyomot látunk rajta.
  • Ha hirtelen elkezdi valamelyik fülét vakarni és sírdogál közben, esetleg oldalra tartja a fejét.
  • Ha beduzzad főleg az egyik szeme, sűrűn könnyezik és piszkálja az állat.
  • Ha gyakran prüszköl, vér folyik valamelyik orrlyukából, rázza a fejét kedvencünk.
  • Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?
  • A szakemberek szerint ha a toklász már belefúródott az állatba, akkor azonnal keressünk fel egy állatorvost! Ne próbálkozzunk kivenni, mert a kialakításának köszönhetően még beljebb tolódhat és még nagyobb károkat idézhetünk elő. Sajnos ez egy ismert probléma, így az orvosok kellő szakértelemmel tudják kivenni a toklászt a kedvencünk testéből. A mélyre hatolt növényt nagy valószínűséggel csak sebészeti úton, bódításban lehet kiszedni az állatból.

Hogyan kerüljük el a bajt?

Saját kertünkben mindenképp irtsuk ki az egérárpát! Sétáltatáskor pedig kerüljük a fertőzött területeket, illetve, ha látjuk út közben, akkor ne engedjük oda a kedvencünket. Az állatorvosok szerint pedig célszerű minden séta után átnézni kedvenceink bundáját: