Kezdőlap MISKOLC Miskolc - Közélet

40 darab esernyő dobja fel a büfésort

Az ernyő már több, mint 3000 éve védi az embert az esőtől és a napsugaraktól. A ma is használatban lévő összehajtható ernyőbordázatot 1874-ben szabadalmaztatta Samuel Fox. Az összecsukható zsebesernyőt pedig honfitársainknak, Balogh Kálmánnak és fivérének, Balogh Károlynak köszönhetjük. Igazán praktikus találmány, csak egy baj van vele csak: valakinek tartani kell. De úgy néz ki, hogy ez a probléma is megoldódott, hiszen Miskolctapolcán már tartani sem kell, simán beülhetünk egy jó fagyira egy csodás esernyőhalmaz alá.

Az ötlet, vagyis az Umbrella Sky Project (Esernyős Ég Project) Aguedában indult útjára. A Portotól délre fekvő kisvárosban, 2012-ben a hagyományos, éves Ágitagueda Művészeti Fesztivál keretében Patricia Cunha művész és egy helyi kreatív ügynökség színes esernyőkkel aggatta tele az utcák felett futó kábeleket. Azóta rengeteg városban találkozhatunk ennek másával, köztük Londonban, Párizsban, Madridban, valamint Szentendrén is.

Kellet már ide egy kis újdonság

Ezen a nyáron pedig egy miskolci ajándékboltos döntött úgy, hogy férje segítségével feldobja a tapolcai büfésor kissé elavult látványát. A kivitelező a piros és bézs színű esernyőket a tetejénél átfúrta, majd sorban felfüggesztette őket acélsodronyokra, szóval biztonsággal nyalhatjuk alatta a fagyit.

A boltvezető ezt nemcsak turisztikai látványosságnak szánja, hanem azoknak is, akik már évtizedek óta visszajárnak. Legfőképpen azoknak a vendégeknek szeretne kedveskedni vele, akik már 5 évesen is itt kenték össze a ruhájukat a sajtos-tejfölös lángossal, ma pedig már a saját gyermekeikkel ugranak be a játszóterezés után egy finom hűsítőre.