Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Horvát víz alatt tevékenykedő régészek találtak rá a közelmúltban egy körülbelül 7000 éves antik útra.

Jártál már Korčula szigetén? A dalmát úti célt egykor Fekete Korfunak is hívták, az itt őshonos feketefenyők miatt. Föníciaiak, görögök is lakták, majd illírek, és jött a rómaiak leigázása. A légiósok magukkal hozták kultúrájukat, villagazdaságokat alapítottak, gabonát, olívaolajat, bort készítettek és fényűzően éltek, amiről díszes sírmaradványaik is beszélnek. A római hanyatlás után a szlávok érkeztek, 998-ban velencei uralom alá került.

A 12. században felváltva magyar, velencei és genovai fennhatóság alá került a sziget. Horvát legenda, hogy az 1200-as évek közepe felé Korčulán született Marco Polo is, de persze az olaszok esküsznek Velencére. Körülbelül 40 évig volt magyar birtok. Aztán osztrák és francia is bitorolta, de Jugoszláviához is csatolták, a második világháború alatt pedig olasz megszállás alatt állt. 1991-ben lett az új horvát állam része. Ez az, amit tudunk Korčula sorsáról. Ellenben már az újkőkorszakból is maradtak emlékek Korčuláról, amit éppen a közelmúltban tártak fel.

Íme a felfedezés:

Kr.e. körülbelül 4900 körül a hvar újkőkorszaki kultúra volt jelen, akik szintén hagytak maguk után épített emléket. Viszont mindez a tenger alatt található: 4 méter széles út, ami vélhetően a szigetet kötötte össze egy mesterségesen kialakított félszigettel, ami az évezredek alatt teljesen eltűnt. Viszont ez az út megmaradt! Úgy tűnik, 7000 éve még közlekedésre használták és sétáltak rajta.

Kovakő pengéket, kőbaltákat, malomkőtöredékeket is találtak a sziget körül, melyeket szintén a hvar kultúra részeként könyveltek el. Várható, hogy további ásatásokkal és felfedezésekkel folytatódik a munka. Egyszerűen elképesztő, hogy az elmúlt eseménydús kétezer év előttről is maradtak épített emlékek a Földközi-tenger ezen részén.