Kezdőlap Uncategorized

A Bükkből a Hargitákra 2017!

A Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola 7. osztályos tanulói tanulmányi kiránduláson vettek részt Erdélyben 2017. június 16-19 között, a Határtalanul program keretében.  A program célja, hogy bővüljenek a hetedikesek határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretei.

A pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő hirdette meg. A pályázat 2,4 millió forintos költségkerete lehetővé tette, hogy négy csodálatos napot tölthessünk Székelyföldön.

A négynapos kirándulás alatt 40 tanuló, 4 kísérő pedagógus irányításával ismerkedett Székelyföld településével, természeti szépségeivel, történelmi múltjával, a határon túl élő magyarok mindennapjaival. A tanulmányi kirándulás első állomása Debrecen, Arany János szobrának megkoszorúzása volt. Jártunk Kolozsváron, ahol megkoszorúztuk Mátyás király lovas szobrát. Ezt követően megtekintettük a lenyűgöző Tordai-hasadékot.

A második napon megnéztük Parajdon a sóbányát, majd a Gyilkos-tó és a Békás-szoros természeti szépségeiben gyönyörködtünk. Itt elénekeltük a Székely himnuszt is.

A harmadik napon Korondon megismerkedtünk a fazekas mesterség remekeivel, majd Farkaslakán koszorút helyeztünk el Tamási Áron sírjánál. Csíksomlyón megtekintettük a Makovecz Imre tervezte szabadtéri oltárt. Ezt követően a Szent Anna-tónál felidéztük a tó keletkezésének legendáját, és izgalmas túrát tettünk a Mohos-tőzeglápnál.

Az utolsó napon adományokat adtunk át a Szovátai Gyermekotthon kis lakóinak. Marosvásárhelyen megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc szobrát, ezzel is elmélyítve magyarságtudatunkat. A határon túli utolsó állomásunkon, Nagyszalontán felkerestük Arany János szülőházát, ahol koszorút helyeztünk el.

A kirándulás adta lehetőségek élményszerűvé tették a korábban tanultakat. Az út során szerzett tapasztalatok, foglalkozások révén betekinthettünk Székelyföld világába, amely erősítette bennünk az összetartozás érzését.

Köszönetet mondunk az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő – Határtalanul pályázatának, hogy lehetőséget kaptunk ennek a csodás programnak a megvalósításához.

A kiránduláson részt vett tanulók és kísérői felejthetetlen élményekkel tértek haza Miskolcra.

A projektben résztvevő pedagógusok:
Martinek Ágnes ( projekvezető)
Nyikon Ildikó
Varga Péterné
Tóth Melinda