Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

A Miskolci Egyetem oktatói közül sokan mentorként támogatják a roma fiatalokat

A Miskolci Egyetem és a Görögkatolikus Roma Szakkollégium megerősítette az elmút tíz esztendő közös munkáját. 

Elsők között csatlakozott a Miskolci Egyetem ahhoz a kezdeményezéshez tíz évvel ezelőtt, hogy a roma társadalom felemelkedését egy korábban nem ismert módon, szakkollégiumi rendszer keretében támogassa. A diplomás roma fiatalok segítik azt a közeget, ahonnan származnak, a Miskolci Egyetem oktatói pedig mentorként támogatják a szakkollégium hallgatóit.

Prof. Dr. Horváth Zita, az intézmény rektora az ünnepségen azt emelte ki, hogy a régió sajátos helyzete kapcsán fontos szerepet kap a felzárkóztatás, és ehhez az egyetem folyamatosan minden támogatást megad.

„Közös büszkeségünk az elmúlt tíz esztendő. De ezúttal nem a múltba, hanem a jövőbe és a következő évekre tekintünk, hogy aztán akár tíz év múlva egy újabb munkában gazdag együttműködést erősíthessünk meg. A társadalmi mobilitás legfontosabb eszköze a tanulás” – hangsúlyozta a Miskolci Egyetem rektora.

Kellő nyitottságra volt szükség a szakkollégium megalapításához, ami azt jelentette, hogy a miskolci görögkatolikus egyházmegye elfogadta, hogy egymás értékeinek megismerése kölcsönös gazdagodással jár. Dr. Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye megyéspüspöke úgy fogalmazott: a cigánypasztoráció is a bibliai parancsból eredő kötelesség, és ennek keretében a Miskolci Egyházmegye nemcsak a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégiumot működteti, hanem hátrányos helyzetű településeken óvodákat és iskolákat is.

Az elmúlt tíz évben a Miskolci Egyetem oktatói közül közel nyolcvanan mentorként támogatták a roma fiatalokat.

„Az együttműködés mindig annyit ér, amennyit megvalósítunk belőle. Sokat megvalósítottunk és ezzel gazdagodott az egyetem is. A legfontosabb célunk pedig az, hogy minél több hátrányos helyzetben lévő roma fiatal ismerje meg, hogy érdemes? diplomát szerezni” – foglalta össze Makkai László igazgató.

Az esemény végén Dr. Orosz Atanáz és Makkai László a hosszú távú és kiemelkedő támogatás elismeréseként adta át a Boldog Romzsa Tódor püspökről és vértanúról elnevezett díjat Prof. Dr. Horváth Zitának.