Hat héttel ezelőtt jött világra Kiara három kölyke.

Ma délután (július 21.) a sajtó munkatársai – és az arra járó szerencsés látogatók – előtt történt meg a kötelező állatorvosi vizsgálatuk.

– A három kölyökoroszlán egészséges és szépen fejlődik – tájékoztatott Dr. Kovács Miklós állatorvos, egzotikus szakállatorvos. – A mostani vizsgálaton megmértem az alapvető dolgokat, mint a pulzus, a légzésszám, a testhőmérséklet és a testsúly. Ezen kívül vírusos megbetegedések elleni vakcinát és chipet is kaptak. Szerencsére  bátran viselték a nyilvánosság előtt történő vizsgálatot, amit az is bizonyít, hogy egyszer-kétszer úgy kellett elkapnom az ujjam, nehogy megmarjanak.

Kovács Miklóstól azt is megtudtuk, hogy a folyamatos szaporulat azt mutatja, hogy az oroszlánok nagyon jól érzik magukat Miskolcon.

– A kölykök az anyjukkal, Kiarával még egy teljes nyugalmat biztosító helyen vannak elkülönítve az oroszlánok épületén belül – tudtuk meg Veress Tamástól, a Miskolci Állatkert gyűjteményi vezetőjétől. – A kölykök még nem mozognak sokat, igyekeznek elbújni, ezért még nem állnak készen a látogatók fogadására. Bízunk abban, hogy néhány héten belül változik a helyzet és megmutathatjuk őket, illetve ekkor már lehetőségünk lesz arra, hogy összeszoktathassuk a teljes családot. Valószínűleg először még csak az oroszlánházban lehet őket megtekinteni, a későbbiekben, az összeszoktatás után, pedig majd együtt lesz látható az egész család.

A másik nőstény, Nala három kölyke tavaly szeptemberben született. Most tíz hónaposak és legkésőbb egyéves korukban elkerülnek majd más állatkertekbe.

Jelenleg egyébként kilenc oroszlán él a Miskolci Állatkertben, ezek közül az egyik Zeusz, a hím apaoroszlán, Kiara és Nala a két nőstény anyaoroszlán és kettejük három-három kölyke, amelyek közül kettő hím, négy pedig nőstény.