Kezdőlap Uncategorized

A Sárrét Metál Klaszter nemzetközi tevékenysége

A Sárrét Metál Klaszter a fémiparban tevékenykedik, ez a terület napjainkban az Európai Unió húzóágazata, valamint ebben az iparágban nagyszámú mikro-, kis- és középvállalkozás működik, ahogyan a Sárrét Metál Klaszterben is többségben vannak a nagyvállalatokhoz képest a kisebb gazdasági társaságok.

A Klaszter célja, hogy folyamatos árbevétel növekedést érjen el export tevékenysége révén. A tagok árbevételének közel fele már jelenleg is exporttevékenységükből származik.

Jelenleg a klaszter legfőbb export szolgáltatásai közé sorolható a fémszerkezetek gyártása, valamint a fémmegmunkálás. A legfőbb exporttermékek: alumínium öntvények az autóipar számára, fémszerkezetek, valamint gépjárműalkatrészek, útépítési gépek vázszerkezetei, forgácsolt alkatrészek a mezőgazdasági gépek számára. A klaszter legtöbb külföldi megrendelője Németországból kerül ki. A tagvállalatok exportteljesítményének háromnegyede a német piacokon realizálódik.

Az alábbi táblázat az összes klasztertag adatai alapján mutatja meg a klaszter teljesítményét a 2014. és 2015. évi teljes lezárt üzleti években a tejes nettó árbevétel és az exporttevékenységből származó nettó bevétel szerint ezer Ft-ban.

sarret 03

Klaszterszinten a 2015. évi árbevétel 9,5 %-kal, az exportbevétel, pedig 3,12 %-kal nőtt az előző évihez képest.

Ez a növekvő tendencia a klaszter megalakulása óta folyamatos, az árbevétel az exportteljesítmény, a személyi jelegű ráfordítások és a foglalkoztatotti létszám esetében is egyaránt.

A Sárrét Metál Klaszter legnagyobb hazai és külföldi megrendelői között említhetőek meg többek között az olyan cégek, mint a BMW, a Continental Teves (EU és USA), a Valeo Switches & Detection Systems, az ENTERPRISE BUS Ltd., a Trelleborg Automotive, NABI Autóbuszipari Rt., a japán Alpine Electronics Ltd., az osztrák Hella GmbH. és a következő német cégek: Vitra GmbH., Frewa GmbH., AS-Motor GmbH., Getrag GmbH., MBB Liftsystems AG., DEUTZ-FAHR GmbH., Goldhofer GmbH., HAMM GmbH., Gergen-Jung GmbH., AMMAN GmbH., nagyobb magyar cégek közül pedig a Linamar Hungary Ltd., a Phoenix-Mecano, a Flextronics International Kft. és az IKARUSBUS, Magyarország, stb.

A Sárrét Metál Klaszter hosszú távú célja a cégek exportképességének további javítása, a nemzetközi hálózatos együttműködések kialakítása illetve a nemzetközi szintű beszállítói pozíciók erősítése.

Kelt: 2016.11.21.