Egy sikeres együttműködés reményében ültek le egy asztalhoz Hernádnémeti, Felsőzsolca, Miskolc, Sajószentpéter és Szirmabesenyő polgármesterei.

Veres Pál, Miskolc MJV Polgármestere azt fogalmazta meg mottóként, hogy egy sikeres város csak sikeres várostérséggel együtt értelmezhető. Miskolc ezer szállal kötődik a környező településekhez. Legyen szó akár munkahelyekről, iskolákról, szociális ügyekről, turisztikáról, akár  természeti vagy emberi tevékenység során előállt vészhelyzetről, a  problémáinkat csak együtt tudjuk megoldani.

Ezen a beszélgetésen, első körben a város ipari parkjairól volt szó, hiszen ezek lassan betelnek és van egy bizonyos mérethatár, csak ennek megfelelően tudnak egyelőre területeket kiajánlani. Van egy lehetőség viszont, hogy Miskolcra semmiképpen se akasszuk ki a “megtelt” táblát, ez pedig az, hogy egy estleges befektetői megkeresés esetén a környező települések területeit is ki tudjuk ajánlani.

Együtt kell versenyeznünk, nem egymással.

Miskolcnak már van bőven iparterület fejlesztési tapasztalata. Ennek munkának a motorja, Halmai Gyula, a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési és ingatlangazdálkodási igazgatója úgy gondolja, hogy ezeket a tapasztalatokat abszolút lehet kamatoztatni, helyspecifikusan alkalmazni  a környékbeli településeken is.

A város cégcsoportjának a mottója, hogy együttműködünk, tehát a korábban külön-külön üzemelő cégek, így összeolvadva sokkal hatékonyabbak és eredményesebbek. Miskolc még az agglomerációval együtt is erősen küzd a piacon, hogy befektetési célpont maradjon. Egy olyan kínálatot kell közösen összehozni, amelyből mindannyian profitálunk és közben egymást is tudjuk segíteni – mondta el az igazgató.

Nem pusztán a város gazdaságának fejlesztésében gondolkodunk, hanem az egész térség fejlesztésében – emelte ki Veres Pál, aki egyre többet járja a környéket és látja, hogy micsoda kincseket rejt még Miskolc. Az Észek-Kelet Magyarországi régió kezd ébredezni és újra vissza kerülhet a térképre gazdaságfejlesztésben is, de kulturális értékeinek bemutatásában, turizmusban és megannyi területen.

Azt látjuk egyrészt kormányzati részről, másrészt a megye fejlesztési elképzeléseiből is, hogy a források rendelkezésre fognak állni, itt most csak nagyon jó ötletekre és jól kivitelezhető megoldásokra van szükség, hogy ez az együttműködés eredményes legyen.

fotó: Pataki Gergő