Kezdőlap Uncategorized

A lányok nem barbárok – BARBEREK ..nézzünk be Miskolc első borbély szalonjába, a Macropolis Barber Shopba

Országszerte elszaporodtak az elmúlt években a barber shopok, azaz a borbély szalonok. Ha valaki azt gondolná, hogy ez csak egy kósza divat, akkor bizony téved… Erre az egyik legjobb példa Miskolc első borbély szalonja a Macropolis Barber Shop, ami immár több mint 5 esztendeje igazítja a város férfilakossága jelentős részének frizuráját és arcszőrzetét.

Amikor beléptem az üzletbe, hogy az interjút elkészítsem, már remek hangulat fogadott. Ami viszont megdöbbentett legelőször, az az volt, hogy Barber Hölgyek fogadtak. Ez nem igazán megszokott ebben a műfajban, de annál nagyobb kíváncsisággal vetettem bele magam a kérdezésbe.

– Miben különbözik egy Barber Shop egy hagyományos fodrászattól? (Sz.A.)

Szinai Panna Olívia: Leginkább abban, hogy egy borbély szalonban teljes körű „renoválás” zajlik: haj, szakáll, arcápolás, borotválás… Foghúzás az nincs. Úgy kell ezt elképzelni, mint a nőknél , a fodrászat és kozmetika egyben.

– Milyen egyedi szolgáltatásokat nyújt a Macropolis Barber Shop? (Sz.A.)

Koós Renáta: A többi barbershophoz képest??  – Fejmasszázs lányokkal! 🙂
De komolyra fordítva a szót, létezik egy úgy nevezett „barber etikett”. Az első és legfontosabb, hogy köszönünk a vendégnek, felvesszük vele a kontaktust, leültetjük és  welcome drinkkel kínáljuk. Ez alap.

Tóth Dorina Aida: A másik fontos dolog, hogy odafigyelünk a vendégre, megkonzultáljuk velük, hogy mit szeretnének. Nem futószalag szerű az élmény, hanem abszolút összhangban történik a vágás, igazítás, szárítás, stb.. Különösen kedvelik azt, hogy apró tanácsokkal, praktikákkal látjuk el őket, amikkel otthon is boldogulhatnak.

– Nálatok kizárólag női barberek dolgoznak… Honnan jött az ötlet? (Sz.A.)

Szinai Panna Olívia: A sors hozta így.. Nem tudok és nem is szeretek női hajat vágni. Egyszerűen a férfi hajakra és szakállakra van ráállva a kezem, abban tudok remekelni.

Koós Renáta: Nálam nagyon hamar eldőlt ez a kérdés, már az iskolában tudtam, hogy ezt szeretném csinálni.

Tóth Dorina Aida: Manapság, még ha nem is annyira elterjedt, de azért vannak női barberek, de ugyanúgy  vannak női buszsofőrök, női hegesztők, stb.. Ez például egy arab országban nem lenne lehetséges, szóval nagyon büszke vagyok a szakmámra. A vendégek kifejezetten szeretik, hogy lányok dolgoznak rajtuk.


– Apropó vendégek… Ha már éppen rajtuk dolgoztok, akkor megkérdezném őket is. Miért szerettek ide járni?
(Sz.A.)

Homoki Ádám: Nagyon jó a hangulat, kedvesek a lányok. Sok helyen megfordultam már, de itt mindig azt kapom, amit elvárok. A szalon ugyan kicsi, de szép, tiszta. Leginkább ezek a dolgok, amik elsőre megfogtak.

Papp Bence: Többnyire időpontra szoktam jönni. Nagyon tetszik az, hogy valóban hamar sorra kerülök és nem kell várnom. Ami még számomra fontos, hogy követik a divatot és odafigyelnek a kéréseimre.


Vissza a lányokhoz – Időközben jómagam is beülök egy borotválásra, mert ezt még nem tapasztaltam meg, csupán cowboyos filmekben láttam ilyet.

 

– Hogyan zajlik egy borotválás? Nem furcsa a vendégeknek, hogy pengét fogtok a torkukhoz? (Sz.A.)

Szinai Panna Olívia: A vendégnek ez egy autentikus élmény. A legtöbb ember szereti, ha foglalkoznak vele és odafigyelnek rá. A borotválás ilyen, teljes a bizalom. Habár a tanuló évek alatt megremegett a kezem, ma már olyan, mint egy rutinműtét az orvosnak – akár csukott szemmel is. 🙂

– Be kell jelentkezni előre, vagy az utcáról belépve is fogadtok vendégeket? (Sz.A.)

Koós Renáta: Az üzlet sajátossága, hogy az utcáról beeső vendégeket is fogadjuk, de a Covid miatt most inkább az időpontfoglalást javasoljuk. Egyébként az első hullám ideje alatt sem zártunk be, amiért nagyon hálásak voltak a vendégek, így amíg lehet és engedik, addig most is ki fogunk tartani.

– Vannak-e meghökkentő dolgok? (Sz.A.)

Tóth Dorina Aida: Különböző „férfias” viccek, bepróbálkozások előfordulnak, vagy éppen amikor a borbélyt a bordéllyal összekeverik… Ilyenkor határozottan a hajvágásra koncentrálunk és a helyzet megoldódik.

– És mi volt a legviccesebb? (Sz.A.)

Szinai Panna Olívia: Vicces amikor az emberek összekeverik a szakszavakat, például létrát kérnek a hajba, vagy nyírjuk meg a villámborotvával őket, de olyan is volt már, hogy a hajmosóba szemből térdelve hajtotta a fejét a páciens.


(Tóth Dorina Aida, Szinai Panna Olívia, Koós Renáta)

– Kinek ajánljátok a Macropolis Barber Shopot? (Sz.A.)

Koós Renáta: Fiataloknak, elfoglalt üzletembereknek, általában azoknak, akik igényesek önmagukkal szemben. A vezetés nagy hangsúlyt fektet a képzésünkre, így nincs olyan, amit ne tudnánk megoldani.
Ami még egyedülálló, hogy gyerekeket is vállalunk, már 1 éves kortól is. Őket könnyű elcsábítani egy kis mesenézéssel, ivólével, de a szuperhősös köpeny mindent visz.

– Köszönöm az interjút, a borotválást és a remek hangulatot, amit varázsoltatok. További sok sikert kívánok nektek és a szalonnak egyaránt! 

A cikket és az interjút Szák András készítette.

Elérhetőségek:
Macropolis Barber Shop
Miskolc, Arany János tér 1.
Tel: 06 70 609 0886
Facebook: https://www.facebook.com/macropolisbarber