Te le tudnád írni? Mutatjuk a TOP listát. Mindig vannak olyan szavak, mondatok, melyben megakad a kezünk. Figyelj!

Az ünnepek neveit kis- vagy nagybetűvel kell írni?

A magyar helyesírás szabályai szerint az ünnepek neveit kis kezdőbetűvel írjuk, azaz „Kellemes karácsonyt!” vagy „Kellemes húsvéti ünnepeket!” kívánunk.

Mond és mondd

A -d végződésű igék felszólító módban két „d”-vel írandók helyesen, tehát ami kijelentő módban úgy hangzik, hogy „Üzenetet küld.”, vagy „Mesét mond.”. Viszont felszólító módban: „Küldd el az üzenetet!”, vagy „Mondd el a mesét!”.

Hagyj és higgy

A két felszólító mód esetén más a szótő. A „hagyj” esetén „hagy” a szótő, ebből lesz a hagyd, hagyj, hagyja, hagyjátok alak. „Higgy” esetén „hisz” a szótő, így ebből lesz a hidd, higgy, higgyétek alak.

Hagy használata a hadd helyett

A beszélt nyelvben általános a „hagy” alak, de írásban a „hadd” forma a helyes, pl. „Hadd nézzem!”, nem pedig „Hagy nézzem!”.

Helység és helyiség

Ez is gyakran rosszul használt szavunk. Pedig nagyon nem mindegy.  A helység jelentése település, a helyiségé pedig épületnek vagy lakásnak az elkülönített része. 

Nemcsak – nem csak

Amikor a „nemcsak … hanem … is” szerkezetet használjuk, akkor ne tegyél közéjük szóközt, pl. „Nemcsak számunkra izgalmas, hanem másokat is leköt.”, de külön írjuk például ebben a vonatkozásban: „Mintha nem csak erről lenne szó!”.

Kaució – kaukció

A szó eredeti alakja a latin „cautio”, azaz óvatosság, elővigyázatosság; óvadék, jótállás szóból ered. Kaukció nem létezik!

Dicséret vagy dícséret

Hosszan szoktuk ejteni az i-t, ezért gyakori, hogy hosszú í-vel írják a szót, pedig rövid i-vel helyes.

Be akarták folyásolni, nem lebbezünk fel!

Ezek a szavak nem elválós igekötős szavak, azaz befolyásolni akarták és nem fellebbezünk a helyes alak. Valljuk be elég furán is hangzik a helytelen használata. 

Posta vagy pósta

Rövid o-val írjuk, de – különösen Budapesten – előfordul, hogy hosszú ó-val ejtik.

Innentől kezdve ha álmodban felébresztenek, akkor is tudod mit és hogyan yes