A Vadonleső Program keretében, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével a törpeegeret választották 2022-ben az év emlősének.

A programról

2009 óta a Vadonleső Program önkéntesek bevonásával dolgozik, akik 18 védett növény- és állatfaj elterjedési és veszélyeztetettségi adatait gyűjtik össze. Nyolc éve indították útjára az év emlőse kezdeményezést, amelynek legfőbb célja felhívni a figyelmet a kiválasztott védett vagy fokozottan védett emlősfaj és környezete fontosságára, jellemzőire.

Mindössze 12 gramm

A védett törpeegér Magyarország legkisebb rágcsálója és mindössze annyit nyom egy mérlegen, mint egy zacskó sütőpor. A 10 és 15 cm közötti, apró termetéből a felét a farka adja ki. Az egér háta vörhenyes barna, oldala világosabb, míg hasa egészen fehér.

Csökken a száma

Elterjedése és példányszáma visszaszorulóban van egész Európában, hiszen természetes élőhelye egyre kevesebb, csökken a vízparti nádasok, a cserjés erdőszélek és a sűrű sövények száma, melyek védelmet biztosítanak számára. A törpeegér választása az élőhelyeinek megvédésére is irányul.

Fürge kis akrobata

A sűrű növényzet közé építi művészien kialakított fűfészkét is, amelyet tavasztól őszig használ. Fürgén, szinte akrobatikusan mászik fűszálakon, a bokrok, cserjék legvékonyabb ágain, farkát egyensúlyozásra és kapaszkodásra is használja. Nem gondolnád róla, de az sem baj, ha beleesik a vízbe, hiszen nagyon jól úszik!

Rendezvények az év emlőse jegyében

A Vadonleső Program keretében rendezett események célja az adott faj, valamint élőhelyének megismertetése, ezért ezekről szóló tudományos és népszerűsítő programokat szerveznek, gyermekeknek és fiataloknak szóló pályázatokat hirdetnek meg. Neves művészek, köztük a Természetvédelem Nagykövete címet viselő írók, költők, zenészek, előadóművészek kapcsolódtak be saját műveikkel a programsorozatba, a pályázatokra minden évben megannyi plakátterv, ékszer- és érmegrafika, karikatúra, képregény, videóklip, mese, vers érkezik különböző korosztályokból.

Képek: magyarallatvedelem.hu