Kezdőlap BORSOD Borsod - Közélet

A tűzoltók is nagyon várják az esőt

Holnaptól egy mediterrán ciklonnal, erős széllel, és záporokkal intünk rövid időre búcsút a száraz tavaszi időjárásnak.

A kedvünknek ez talán nem tesz jót, de megyénk tűzoltói mát alig várják, hogy véget érjen a szárazság, hiszen annak ellenére, hogy március 10-e óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, március 21-én pedig megállapították a tartósan vízhiányos időszakot, még mindig sokan felelőtlenül kezelik a helyzetet. Ez már a katasztrófavédelemnek is sok volt.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a szabadtéri tüzek teszik ki a tűzoltói beavatkozások jelentős részét. A hivatásos egységek március 28-án ötvenhét alkalommal vették fel a harcot a lángoló növényzettel. Személyi sérülés ugyan nem történt, azonban már többször előfordult, hogy csemetések, gyümölcsösök, vagy erdőrészek váltak a tűz áldozatává. A lángok rendszeresen veszélyeztetik a lakókörnyezetet és a külterületen lévő ingatlanokat is, a felszabaduló füst pedig nagymértékben rontja a levegőminőséget. Múlt héten egy forrói ház lakhatatlanná vált, mert a bozóttűz átterjedt a melléképületére, majd a főépületre is.

Az országos tűzgyújtási tilalom tehát még mindig érvényben van. Ilyenkor még a kijelölt tűzrakóhelyeken sem szabad tüzet gyújtani, belterületen pedig javasolt mellőzni a kerti zöldhulladék égetést!