Fizetési kedvezménnyel segít a NAV.  Ha a személyijövedelemadó-bevallásodban a visszajáró összeg kiutalását kéred, de van köztartozásod, akkor érdemes a bevallás benyújtása előtt fizetési kedvezményt kérned a NAV-tól.

A lejárt esedékességű tartozások mértékéig a NAV a kiutalni kért összeget visszatartja. Ez csak abban az esetben kerülhető el, ha az érintett ügyfél a tartozását megfizeti vagy a fennálló tartozásaira fizetési kedvezményt kér és azt meg is kapja.

Ha van már döntés, nincs teendőd

A visszatartási kötelezettséget akkor nem kell a NAV-nak alkalmaznia, ha az ügyfél kérelmére indult fizetési kedvezményi eljárás még a bevallás benyújtása előtt, pozitív döntéssel le is zárul – ezt írja közleményében a NAV. Ezért ha van adó- vagy egyéb, a NAV által behajtandó köztartozásod, de a bevallásoban adó kiutalását kéred, annak a maradéktalan kiutalás érdekében célszerű fizetési kedvezményt kérelmezned.

A fizetési kedvezményi kérelmet legegyszerűbben a NAV honlapján, az ONYA felületen elérhető AUTRESZ adatlapon nyújthatod be.

Természetes személyek egy évben egyszer kérhetnek részletfizetést maximum egymillió forintos tartozásukra és legfeljebb 12 hónapra. A kérelemmel kapcsolatos döntést a NAV az ügyfélkapura küldi.