A 2007-ben elhunyt Thury Levente szobrászművész, keramikus tiszteletére rendez Agyagtól lélekig címmel emlékkiállítást szerdától a Műcsarnok.

A Gólem legendája

A 16. században a prágai gettóban Júda Lőw rabbi a legenda szerint egy hatalmas Gólemet alkotott, hogy megvédje népét. Különféle történetek keringenek arról, mi történt az után, hogy az immár lélekkel is bíró agyagbábu beteljesítette küldetését, de ezek mindegyikében közös, hogy a teremtmény fellázadt alkotója ellen, aki csak csellel tudta megsemmisíteni. Ennek a rabbinak egyik leszármazottja a családi hagyomány szerint Thury Levente, az 1941-ben Budapesten született szobrász és keramikus, aki továbbvitte a családi tradíciót és életműve jelentős részében gólemeket alkotott.

Életre keltek a művei

Thury Levente munkásságában kezdettől fogva végigkövethető a gólemalkotás vágya, már a családi hagyomány megismerése előtt is emberalakokkal, arcokkal, szemekkel díszítette kerámiáit.
A nyolcvanas évektől a funkcionális kerámiát hátrahagyva a gólem mítosz került Thury Levente munkásságának és gondolkodásának középpontjába, ekkortól nevezte magát gólemkészítőnek.
Thury kezdetben egészen apró gólemeket készített. Később ezek egyre növekedtek, végül emberméretűvé váltak, több művét "életre is keltette" a beléjük épített mechanika révén. A kinetikus szobrok így az élet jeleit, a dinamikát is képesek voltak felmutatni.

A Fazakas Réka által rendezett emlékkiállítás 2022. január 16-ig látogatható a Műcsarnokban.

Kép: kultura.hu