Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Applikációval és virtuális sétával is felfedezhetők a múzeum kincsei

Saját tempójához igazíthatja és személyre szabhatja mindenki a múzeumlátogatást Szombathelyen. A korszerű tárlatvezető rendszert az Európai Unió hárommillió forintos, vissza nem térítendő támogatásból építette ki a Savaria Múzeum.

A látogatónak nem kell mást tennie, mint letölteni a Guide Now applikációt, amely több száz médiatartalomhoz kínál hozzáférést. Használatakor nincs szükség mobilinternetre sem, mert az okoseszközöket, legyen szó telefonról vagy akár tabletről, az intézmények saját belső szervere szolgálja ki. A fejlesztésnek köszönhetően jóval többet lehet megtudni a kihelyezett műtárgyakról, mint eddig, ráadásul az applikációban a bevezetők és összefoglalók mellett leírások, hangfelvételek és videók szolgálják a még könnyebb eligazodást.

2020 májusa óta egyébként virtuális sétán is bejárhatók a Savaria Múzeum, az Iseum Savariense, a Smidt Múzeum és a Vasi Múzeumi Látványtár kiállítóterei, valamint a Vasi Skanzen egy része. Egy pályázatnak köszönhetően 1,2 millió forintból továbbfejlesztették az intézmény honlapját, képekkel, magyar és angol nyelvű szövegekkel, videókkal, 3D-s modellekkel bővítve az online tartalmat. 

A tagintézmények közül az épület felújítása miatt eddig a Szombathelyi Képtárban nem készült virtuális séta, de a munkálatok befejeződése után ennek pótlása is szerepel a tervek között.

Képünk illusztráció. Forrás: pexels.com