Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ausztriára kacsintgatnak a magyar startupok

Sikeresen pályáztak a magyar startupok a fiatal vállalkozásoknak indított ausztriai programban. A Vienna Startup Package 2014-ben kezdte meg működését, azóta 104 országból csaknem 1400-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. Magyarországról eddig 53 cég jelentkezett, amivel hazánk bekerült a legjobb tíz közé.   

A koronavírus-járvány sem tudta letörni a lelkesedést: 2021-ben 37 országból 118 vállalkozás csatlakozott a programhoz, amelyet Bécs azért indított, hogy a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező cégek megismerhessék, milyen előnyöket élvezhet egy frissen induló vállalkozás az osztrák fővárosban, illetve milyen gazdasági ökoszisztéma fogadja őket ott, írja az ORF.

2014 óta a legtöbb jelentkezőt Nagy-Britanniából (103), Romániából (68) és Izraelből (61) regisztrálták. A Vienna Startup Package sok magyar vállalkozást is vonz: az elmúlt nyolc évben 53 startup jelentkezett rá, amivel Magyarország a lista hatodik helyét foglalja el.

A program mögött álló Bécsi Gazdasági Ügynökség tavaly tavasszal egyszerre hívta meg a 20 nyertes pályázót az első alkalommal megrendezett ViennaUP startup fesztivállal egy időben. Hatvan országból 25 ezren vettek részt az eseményen, amely Európa legnagyobb digitális startup rendezvénye lett.

A sikereken felbuzdulva a fesztivált idénre is meghirdették, és folytatódik a Vienna Startup Package is. 

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pexels.com