A Szerencsi Rendőrkapitányság a hivatásos vadászokkal, mezőőrökkel, természetvédelmi őrökkel és polgárőrökkel karöltve rendszeres ellenőrzéseket tart a szabályok betartása érdekében.

Nyáron a települések külterületein, dűlőútjain és a környékbeli erdőkben megjelennek az olyan hobbi célból használt járművek, mint a különböző motorkerékpárok, valamint a quadok. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a gépjárművekkel történő közlekedés során azok vezetői több esetben figyelmen kívül hagyják a KRESZ és más, az erdő rendjére vonatkozó szabályokat.

A rendőrség felhívja a járművezetők figyelmét, hogy a szilárd burkolattal nem fedett utakon (földutakon) történő közlekedésre is a közúti közlekedés szabályairól szóló (többször módosított 1/1975. (II.5.) KPM-BM) rendelet KRESZ szabályai érvényesek.

A járművezetőnek a kategóriára érvényes vezetői engedéllyel, a járműveknek megfelelő műszaki állapottal, érvényes kötelező gépjármű-felelősség biztosítással, működőképes irányjelző és világító berendezéssel kell rendelkeznie. Az erdőben látogatás céljából pihenés, üdülés és sportolás céljából gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, lóháton, valamint lóval vontatott járművel szabad közlekedni.

Egyéb gépi meghajtású járművel – erdőgazdálkodási célt kivéve – csak az erdőgazdálkodó engedélyével lehet behajtani. A szabálysértések elkövetésén tetten ért személyek 5 ezer forinttól 150 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak.

A Szerencsi Rendőrkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy közlekedésük során a vonatkozó jogszabályok betartására kiemelt figyelmet fordítsanak, vigyázzanak az erdők és külterületek rendjére.

(Forrás és fotó: Szerencsi Hírek)