Az óceánba csapódott a kínaiak elszabadult rakétája

Nappal világosság mellett is egy óriási vakító fénycsóvát húzva lépett be a bolygó légkörébe Kína hosszú Hosszú Menetelés 5B-re keresztelt hordozórakétája. Az űreszköz egy része a légkörben elégett, maradék darabjai a Maldív-szigetektől nem messze az óceánban kötöttek ki. Legénységet nem szállított.

Volt ijedtség

A világ számtalan részén fejezték ki aggodalmukat, mivel több mint két évtizede nem volt példa arra, hogy tíz tonnánál nagyobb súlyú eszköz irányíthatatlanul keringjen a Földhöz közeli világűrben. A kínaiak rakétája ennek valamivel több, mint kétszeresét, 21 tonnát nyomott. Ezért sokan csak találgatni tudtak. A Kínai külügyminisztérium igyekezett a közvéleményt megnyugtatni, hangsúlyozva, hogy a rakéta könnyű alumínium anyaga növeli annak az esélyét, hogy a légkörbe érve megsemmisül.

A mennybe ment volna

Eredeti feladata szerint a 30 méteres, 21 tonnás súlyú rakéta a Mennyei Harmónia nevű űrállomás fő modulját szállította az űrbe. Április 29-én lőtték fel, a pályára állást követően azonban ott is maradt, a kínaiak elvesztették felette az irányítást. Ettől kezdve a Földet másfél óránként megkerülő rakétáról, illetve a küldetésről biztosan lehetett tudni, hogy nem lesz jó vége.