Kezdőlap Uncategorized

Balkáni Békecsúcs Albániában

Szurasenkó Dániel – egyedüli miskolciként – képviselte hazánkat Albániában, a két hete megrendezett békecsúcson. Beszámolóját csak és kizárólag a Mizu Miskolc olvasóinak írta, olvassátok szeretettel!

Október 25-27 között szervezte az Egyetemes Béke Szövetsége (Universal Peace Federation – www.upf.org) azt a Délkelet-Európa Béke Csúcsot, melyen volt lehetőségem részt venni és képviselni hazánkat. A kongresszusnak Albánia fővárosa, Tirana adott otthont. A régió jelenlegi és volt elnökei közül többen jelen voltak a megnyitón a Tirana Kongresszusi Központban. Stevo Pendarovski Észak-Macedónia, Hashim Thaci Koszovó jelenlegi elnökei, Alfred Moisiu Albánia, Stjepan Mesic Horvátország, Zivko Budimir Bosznia-Hercegovina és Fatmar Sejdiu Koszovó volt elnökei is megtisztelték a közel 2000 résztvevőt jelenlétükkel!

A megnyitón Dr. Hak Ja Han Moon az Egyetemes Béke Szövetsége alapítója fantasztikus beszédében kiemelte Albánia szerepét Európában. Biztatta a jelenlevőket, hogy ne aggódjanak, hogy Albánia még nem az Európai Unió tagja, hanem mutassanak folyamatosan példát, hogy milyen kiváló nemzetről van szó. Beszédét álló tapsvihar fogadta, még a környező országok elnökei is állva fogadták a dinamikus, energikus beszédet.

A konferencia alatt folyamatos szekciókat rendeztek a szervezők, melyeken parlamenti képviselők, egyházi vezetők, civil szervezetek alapítói tartottak interaktív előadásokat bevonva a közönséget a szekció végén a kérdezés lehetőségével. A békéről, emberi értékekről, vallásközi párbeszédekről, a család modell szerepéről, migrációról, együttműködésekről, és a 21. századi médiáról is nívósabbnál-nívósabb előadásokat, diskurzusokat hallhattunk! Külön megtisztelő, hogy Thomas McDevitt a Washington Times igazgatótanácsának elnöke is jelen volt, és hiteles forrásból hallhattunk a média változásairól, új fejlesztésekről.

A szekciók között bankettek, meghívásos vacsorák kerültek megrendezésre, melyeken szintén volt lehetőségem részt venni. Két alkalommal is felkért Jacques Marion az Egyetemes Béke Szövetsége európai elnöke, hogy énekeljek 1-1 dalt. Első alkalommal Kevin De-Carli svájci rabbival énekeltük közösen a zsidóság egyik leghíresebb dallamát, az Ose Shalom című nótát. Másodszor pedig szerettem volna egy kicsit Magyarországot népszerűsíteni, hisz rendkívül büszke vagyok hazámra, és arra, hogy magyar vagyok. Így a híres tradicionális zsidó népdalra, a Szól a kakas márra esett a választásom, melyet magyarul énekeltem a 200 fős vacsorán – természetesen az angol fordítást előtte prezentálva a résztvevőknek.

Életem egyik legnagyobb élményében volt részem, hiszen 27 évesen ennyi kiváló ember, és vezető között óriási megtiszteltetés volt jelen lenni. Csodálatos barátságokat és remek szakmai kapcsolatokat sikerült kialakítani, melyeket az Egyetemes Béke Szövetsége magyarországi szervezetének munkájában, valamint szakmai életemben egyaránt tudok majd kamatoztatni A konferenciát előadásait egy hatalmas áldás ceremónia követte, melyen közel 4000 résztvevőt, házaspárt áldott meg az alapító, valamint imádkozott értünk keresztény és muszlim vezető is. A programot albán tánccsoportok és előadóművészek műsora zárta, melyekkel méltóképpen ért véget a színvonalas programsorozat!

Szurasenkó Dániel