Közelíti a 100 ezret a bérlemények havi díja.

Az albérletek piacán elindult a főszezon a felsőoktatási ponthatárok július végén történő kihirdetésével, ez pedig felélénkítette a járványhatás miatt tavaly mélypontra kerülő, ám az idén élénkülést mutató piacot. Ugyanakkor az országos albérletpiac az utóbbi évekhez képest megváltozott, a fővároson kívüli piac erősödött – áll az ingatlan.com legújabb elemzésében, amely az országos albérletpiaci trendek mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei helyzetet is ismerteti a kínálat alapján.
Júniusban az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal nőttek országos szinten a bérleti díjak, sorozatban ez volt a harmadik hónap, amikor több mint 1 százalékos volt a havi növekedés.  A Borsod-Abaúj-Zemplén megyét is magában foglaló észak-magyarországi régióban a lakbérindex szerint az idén vegyesen alakultak az átlagos bérleti díjak az előző hónapokhoz képest: januárban, februárban és májusban 0,2-2,8 százalékkal csökkentek, miközben márciusban és áprilisban 0,9 százalékkal és 2,6 százalékkal nőttek, majd júniusban 0,6 százalékkal emelkedtek.

Az ingatlan.com adatai szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyén belül Miskolcon az eladásra kínált lakóingatlanok – lakások, iker-, sor- és családi házak – átlagos négyzetméterára 302 ezer forint volt. Az átlagos havi bérleti díj pedig 82 500 forintot tett ki. Ezekből adódóan Miskolcon a lakáskiadás 7 százalékos bruttó hozamot mutat a kínálati piaci adatok szerint. Ez pedig – megfelelő helyi kínálat esetén – az ország más részeiben élő, lakáspiaci befektetésben gondolkodókat is lépésre késztetheti, mivel kedvezőbb hozamot jelent az 5 százalék alatti fővárosi hozamnál is.