Kezdőlap Uncategorized

Bezárta kapuit a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

A 11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Ünnepélyes Díjátadó gáláján, 2014. szeptember 20-án, az Oscar díjas magyar származású operatőr, Zsigmond Vilmos személyesen vette át a CineFest – életműdíjat.

Ezek után kerültek kiosztásra a fesztivál díjai, amelyek közül a két nagyjátékfilm, a dokumentumfilm, a kisjátékfilm fődíjakat, valamint a közönségdíjat a rendezők személyesen vették át.

jameson_lounge

A közönség tetszését legjobban a Patrick Alexander és Aseneth Suarez Ruitz PARADOR HÚNGARO című alkotása nyerte el.
A közönségdíjas dokumentumfilm egy 1956-os magyar disszidens, Villás György és Bogota koszos belvárosában álló Parador Húngaro nevű gyorséttermének története.
(A film hivatalos honlapja : http://www.paradorhungaro.com/)

A FIPRESCI díja a kanadai csodagyerek, a 25 éves Xavier Dolan ötödik nagyjátékfilmje kapta, vagyis a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége szerint a MOMMY lett a legjobb film. Az egy egyedülálló anyának és fiának, valamint egy furcsa kanadai egészségügyi törvénynek a kapcsolatát bemutató alkotás a Cannes-i filmfesztivál után Miskolcról sem távozott üres kézzel.

A Nemzetközi Filmklub Szövetség (FICC) díját idén az OSZTÁLYELLENSÉG (CLASS ENEMY) című szlovén dráma nyerte el, amely az iskola, a szülők és a diákok hármas kapcsolatán belül boncolgatja a társadalom elnyomóinak és elnyomottainak komplexebb szerepeit.
A rendező Rok Bicek ekkor még személyesen nem érkezett meg a záró gálára (de „ami késik, nem múlik”).

jameson%20cinefest

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri saját díját a francia Céline Sciamma CSAJKOR (GIRLHOOD) című kőkemény drámájának adta, amely mű egy mélyszegénységben élő afro-francia lány viszontagságos identitás keresését mutatja be. A zsűri döntését azzal indokolta, hogy a történet bármelyik más kisebbségi csoportba tartozónak képest ugyanazt nyújtani, üzenete segíthet a kiútkeresésben.

A Dargay Attila díjat, amely hagyományosan a legjobb animációs alkotásnak jár, a TEHÉN A TEJESBÖGRÉMBEN (MY MILK CUP COW) címet viselő szösszenet happolta el 18 társa elől. A fiatal direktor nő videó üzenetben köszönte meg a díjat és ígérte, jövőre is visszatér a CineFest-re egy új alkotással.

Ki ne emlékezne a ’80-as évekből a Magyar Televízióban futó Cigánykerék című gyerekműsorra ? Ott tűnt fel Lala bohóc, akinek bohócdoktorrá válását, illetve bohócdoktori munkájának állított örök mementót Halász Glória, DR. LALA című dokumentumfilmjében. Miskolcon itt és most ennek az alkotásnak a készítői a legjobb dokumentumfilm díját vihették haza.

Nem távozott üres kézzel az izraeli Guy Lichtenstein sem. SZÜLETÉSNAPI AJÁNDÉK (BIRTHDAY PRESENT) című alkotását a legjobb kisjáték- és kísérleti film kategóriában díjazta a zsűri. A rövidfilm egy születésnapon történteken keresztül ábrázolja a Jeruzsálemben sosem csillapodó muzulmán – zsidó konfliktust.

A zsűri nagydíját, vagyis a Zukor Adolf díjat az idén a magyar VAN VALAMI FURCSA ÉS MEGMAGYARÁZHATATLAN című vígjáték kapta. Az elsőfilmes Reisz Gábor munkája az utóbbi évtizedek legviccesebb magyar alkotása, benne minden, a mai fiatalokra jellemző kérdésekre történő válaszkereséssel (identitáskeresés, lakásprobléma, munkavállalás, szerelmi bánat, kapcsolat a szülőkkel, stb..).

cinefest

A zsűri fődíját, a Pressburger Imre díjat szintén az OSZTÁLYELLENSÉG (CLASS ENEMY) című alkotás kapta. Ekkor már a rendező is megjelent a gálán és személyesen mondhatta el köszönőbeszédjét.

Díjak nélkül maradt a Sundance fesztiválon taroló amerikai WHIPLASH, az ukrán PLEMYA (A TÖRZS) és a sok más mű mellett a világ különböző filmfesztiváljain eddig 8 díjat besöprő tanzán-német-olasz koprodukciós WHITE SHADOW (FEHÉR ÁRNYÉK) is.

Ford Fairlane szavait kicsit kiforgatva : Ilyen ez a filmszakma…

Lichtenstein Raymond filmesztéta