A napokban zárul a program.

Komoly projektet hajtott végre közösen a Miskolci Egyetem és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., amelynek keretében szennyvíziszapból előállítandó bionyersanyag-termékskála kifejlesztésén dolgoztak. A programra közel 354 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyertek el, amelynek forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította.
A programban résztvevő szakemberek és kutatók célja az volt, hogy a szennyvíziszap mint biomassza-nyersanyag, továbbá egyéb, tisztán bio-adalékanyagok felhasználásával a mezőgazdaságban és az energiaiparban egyaránt kiemelkedően hasznosítható integrált, dinamikus termékportfoliót hozzanak létre.

A március 4-én záruló projekt során összegyűlt tapasztalatokat és tudományos eredményeket a többi vízközmű-szolgáltató is felhasználhatja majd. A kísérleti folyamat során előállított, talajtápanyag utánpótlásra, fejtrágyázásra alkalmas termék pedig a tervek szerint a lakosság számára is elérhetővé válik a közeli jövőben.