Sok bejelentés érkezik a lakosságtól.

A közelmúltban, egészen pontosan márciusban új hulladékgazdálkodási hatóságot hoztak létre megyénkben az illegális hulladéklerakók felszámolásáért, amely eddig több mint 760 köbméter illegális hulladék elszállításáról gondoskodott. Csak a szemléltetés kedvéért: ha ez a mennyiség PET palackokból állna, 300 méter hosszan borítaná be a Bodrog folyót. A Borsod- Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal részeként működő Hulladékgazdálkodási Osztály határozott fellépést és széles körű együttműködést kezdeményez annak érdekében, hogy megvédje megyénk természeti kincseit.  
Korábban az elhagyott hulladékok felszámolása a települési jegyzők hatáskörébe tartozott, ez most átkerült a hulladékgazdálkodási osztályhoz, és a feladat elvégzéséhez a kormány forrásokat is biztosít a kormányhivatalok számára. A Tisztítsuk meg az országot program keretében több ütemben zajlottak pályázatok, amelyben összesen több mint 17,5 milliárd forint összegű forrást biztosítottak a pályázók számára az illegális hulladéklerakások felszámolására.  
Az osztály megalakulása óta közel 700 bejelentés érkezett illegális hulladékokra vonatozóan: a legnagyobb elszállított összefüggő hulladékmennyiség Kazincbarcika környékéről származott, mely a 300 köbmétert is elérte. A lakossági bekapcsolódás ösztönzésére létrehozott Hulladékradar alkalmazás népszerűségét mutatja, hogy a bejelentések 63 százaléka már az alkalmazáson keresztül érkezett, de továbbra is jelezhetik az illegális hulladéklerakások helyét telefonon és levélben.
A hulladékgazdálkodási hatóság – más ellenőrző hatósági hatáskörökkel rendelkező szervekkel együtt – szigorúan felléphet a jogsértőkkel szemben. A szigorítást szolgálja a Büntető Törvénykönyv módosítása is: a jövőben azt, aki jelentős mennyiséget – azaz 1000 kilogramot vagy 10 köbmétert – meghaladó hulladékot helyez el illegálisan, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik majd. A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet abban az esetben, ha valaki veszélyes hulladékot, különösen jelentős mennyiségű hulladékot – a jelentős mennyiségű hulladék tízszeresét – helyez el illegálisan, vagy különös visszaesőként követi el a bűncselekményt.

(Képünk illusztráció)