Visszaélnek a járványhelyzettel. Covid-dokumentumra hivatkozó, káros csatolmányt tartalmazó, kéretlen elektronikus levelekkel kapcsolatban adott ki figyelmeztetést a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Vírust terjeszt a levél

Közleményük szerint több bejelentést kaptak olyan "trójai vírust terjesztő" e-mailekről, amelyek az Európai Unió által kiadott digitális "Covid-bizonyítványra" hivatkozva kísérlik meg az emberek megtévesztését.  

Az eddig jelzett esetek alapján a levelek látszólagos feladója a covid.bizonyitvany@ugyfelkapu.gov.hu e-mail cím, a levél tárgya pedig "Covid vakcina digitális tanúsítvány".

A levél melléklete vírusos állományt tartalmaz, ezért semmiképp se nyisd meg.

Trójai típusúak közé tartozik, nem jönne jól senkinek

A levélben a csatolmány megnyitását követően, az "áldozat" eszközére egy tömörített fájl töltődik le, amelyben az úgynevezett Lokibot trójai típusú vírus egyik variánsa található.

Az ilyenek elsődlegesen információgyűjtő kémprogramok.

Az NKI azt javasolja, soha se kattints az e-mailben érkező hivatkozásokra, amelyek ismeretlen állományok letöltését vagy bejelentkezési, személyes, egyéb adatok megadását kérik. Minden esetben külön rá kell keresni az érintett cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizni a kapott üzenet valódiságát. Ha adathalászatra utaló eseményt tapasztalsz vagy azzal összefüggésben csalás áldozatává válsz, haladéktalanul tegyél bejelentést.