Mutatjuk mit csinálj a muskátliddal, hogy irigylésre méltó legyen. Az ősz egyik nagy feladata gondoskodni a növények teleltetési feltételeinek megteremtése. Biztosan Te is fogod ilyenkor a fejed, vajon melyiket, mikor vidd be a garázsba vagy éppen teleltesd át valahol. 

Figyeld az előrejelzést!

November elején, de legkésőbb a fagyos éjszakák beköszönte előtt érdemes elkezdened a cserepes növények, virágok beköltöztetését. Ne feledkezz meg a fagyérzékeny földben lévő növényeidről sem!

Muskátli, te Drága!

A legnépszerűbb növényeink egyike. Ha otthonos hangulatra vagy dédanyáink emlékeire vágysz, biztosan telepakolod az ablakaidat ezzel a virággal. 

Bár sokan a muskátlit egynyáriként tartják, valójában évelő. 

Kis gondoskodással könnyedén átvészeli a telet. A muskátlit a legtöbben cserépben teleltetik, hiszen nagymamáinknál is így láttuk. Ráadásul így helyes.  Ha korábban kiültetted őket, akkor szedd fel, de arra ügyelj, hogy a gyökérlabda ne sérüljön. Ezután tedd cserépbe őket. Olyan helyen tartsd a téli évszak alatt, ahol 4-10 fok között van a hőmérséklet. A muskátli számára ez a legoptimálisabb. 

A fiatal növényeket ne hagyjuk metszetlenül, az idős töveket vágjuk vissza, mintegy harmadára. 

A későbbiekben elég két-háromhetente öntöznünk, akkor, amikor a talaj már majdnem zörgősre száradt. 

Ha napos a helye, többet iszik 

Ha úgy tudod tárolni, hogy világosabb helyre kerül, ahol melegebb a környezet, akkor több vizet igényel. Márciusban újra vissza kell metszeni őket. Kiültetés után, amikor elkezded növelni a vízadagját nagyon lassan, fokozatosan, az erősítéshez kapjon foszforban dús, virágzást fokozó tápoldatot, amivel az egész szezonra felkészíthetjük a növényt.

Ha ezekre ügyelsz, nem kell minden évben új virágot vásárolnod, ráadásul minden évben egyre pompásabb, egyre irigylésre méltóbb virágözönt hoz.

Az arra járóknak pedig leesik az álla…

fotó: pixabay