Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Drágul a dinnye is, akár 40 százalékos áremelkedésre számíthatunk

A termelési, szállítási és munkaerőköltségek megugrása miatt drágább lehet a dinnye. 30-40 százalékkal fizethetnek érte többet a vásárlók.

Akár 170-180 forintos kilogrammonkénti árra is számíthatunk, ami a tavalyi 130 forintos minimumhoz képest 30-40 százalékos áremelkedést jelent.

Az elmúlt években jelentősen csökkent a dinnyefogyasztás, emiatt pedig egyre kevesebb termelő dönt a dinnyetermesztés mellett. A tavalyi 3500 hektáros magyar dinnyetermő területek 2700-2800 hektárra csökkentek az idén.

Már tavaly is elég sok gond volt a dinnye értékesítésével. Nyáron gyakran fordult elő hűvösebb, viharos időjárás. Ennek a gyümölcsnek a főszezonja pedig kánikula idején van. Németországba is több száz kamionnyi dinnyét szoktak szállítani Magyarországról, viszont tavaly itt egyáltalán nem volt rá kereslet a rossz idő miatt.

Az időjárás kiszámíthatatlansága mellett idén a háború okozta szállítási, értékesítési és munkaerőköltségek megugrása miatt még kritikusabb helyzet várható.

„Két dolognak kell összejönnie, és akár jó év is várhat a dinnyésekre: legyen fuvar és nagyon jó idő!” – mondta Nagypéter Sándor, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke az Agroinformnak.

A szakemberek azt ajánlják, hogy ha tehetjük, hazai termelőktől vásároljunk, ezzel is támogatva a magyar gazdaságot.