A karfiol és brokkoli termőterületei évek óta lefelé tartó trendet követnek, a csökkenés nem állt meg 2020-ban sem. A területi visszaesés ezen kultúrák esetében meglátszik a terméseredményekben is, a karfiolé és a brokkolié 40%-kal volt kevesebb, mint a tízéves átlag. Cikkünkben most annak jártunk utána, mire számítanak a szakemberek, illetve mit mutatnak ennek fejében az árak, mennyiért vásárolhatunk karfiolt, brokkolit a téli hónapokban.

Igencsak borsos lett a karfiol és a brokkoli ára a hazai boltokban.

  • a vidéki fogyasztói piacokon 280-350 Ft/kg áron kínálják a karfiolt, a brokkolit ehhez képest sokkal többért, 600-1100 Ft/kg áron adják.
  • A vidéki nagybani piacokon a karfiol még olcsóbban kapható, 200-250 Ft/kg áron, illetve a brokkolit is sokkal kedvezőbb áron kínálják, 560-600 Ft/kg-ért.

A nagyobb áruházak polcain is megtaláljuk ezeket a zöldségeket, árak tekintetében változó, hogy mennyiért.

A klimatikus viszonyok már olyannyira nem kedveznek e növények hazai termesztésének, hogy ma nagyon nehéz minőségi árut termelni az országban. A legnagyobb baj az, hogy nyáron az éjszakai hőmérséklet sem megy 17-18 fok alá, holott a rózsaképződéshez elengedhetetlen az enyhén hűvösebb időjárás. Emiatt az elmúlt években alaposan visszaesett a termőterület.

Kelkáposztával 250-300 hektáron foglalkoznak itthon, holott 2010-ben a termőterület nagysága még elérte az 550 hektárt. Karfiolt és brokkolit a korábbi 1100 hektár helyett ma már csupán 600 hektár körüli területen termelnek a gazdák. Ehhez adódik hozzá a hajtatott karfiol, ami további 100-150 hektárt jelent országosan.

Mennyiségben nem ilyen rossz a helyzet, mivel a termésátlagok javultak 2010 óta, így a 40 százalékos termőterület-csökkenés ellenére a betakarított mennyiség csak 25-30 százalékkal esett vissza az utóbbi években. Mivel a hazai termelés csökken, a fogyasztás viszont nő, egyre több importra szorulunk. Mivel a klimatikus viszonyokban nem várható javulás, így a karfioltermesztés is fokokozatosan visszaszorulhat.

Idén az őszi betakarítású zöldségekben jelentős időjárási károk keletkeztek. Az októberi eső és a meleg idő Európában az őszi növények korai éréséhez vezetett, ezért csökkentetek a hozamok és negatívan befolyásolta a minőséget is. A karfiol és a brokkoli nehezen viseli a klímaváltozást, így egyre nehezebb a nyári időszakban megfelelő minőségűt termelni, ráadásul egy-két kártevővel szemben szinte lehetetlen megvédeni a növényeket. Éppen ezért a brokkoli és a karfiol esetében is visszaeső hozamokat regisztráltak.