A mandula nagyon népszerű, az állati fehérjét kiváltani szándékozók számára igazi kincs. De egyre nehezebb megtermelni.

Az utóbbi 5 évben egyértelműen érezhető a klímaválság hatása, a nagy aszályok, a hirtelen jött fagyok, lehűlések megtizedelhetik, vagy akár teljesen le is nullázhatják a termést – olvashatók a tudatosvarlo.hu oldalon Birkás Balázs, balatoni mandulatermesztő szavai.

Az interjúban elmondta, hogy a virágzásban lévő mandulafákra az idén a rendkívül hűvös időjárás miatt nem érkeztek meg a méhek, sok esetben elmaradt a beporzás.

Nem csak hazánkban akadnak nehézségek

A világ mandulatermesztésének 80 %-a Amerikából származik. Természetesen a klímaváltozás miatti problémák az amerikai mandulatermesztők helyzetét sem könnyítik meg. Az aszály és a beporzásra bérelt méhek ritkulásának hatására veszélybe kerülhet a világon előállított mandula 80 százalékát adó Kalifornia termése az idei és a következő évben is.

Egyre nő a kereslet a mandula iránt

Az egyre nehezebben előállítható mandula ára így folyamatosan nő, ami valószínűleg tovább fokozódik amiatt is, hogy egyre nagyobb a mandulatej iránt a kereslet. Érzékelhetően változnak a fogyasztói trendek, egyre inkább előtérbe kerülnek a növényi alapú termékek, így a mandulából előállított készítmények is.  

 

Kép: pixabay.com