Sikeres a halfogyasztást népszerűsítő kampány.  Az utóbbi években ugyan lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás .
Nem csak egészséges, gazdasági érdek is

„A halfogyasztás növekedésének gazdasági szerepe is van, piacot biztosít a magyar haltermelőknek”.

Az agrártárca azon dolgozik, hogy az egy főre jutó éves halfogyasztás tovább növekedjen. A fogyasztás növekedése mellett fontos, hogy minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak.

„A hazai halfogyasztás 81 százalékát importból származó termékek teszik ki”

 – mondta Nagy István agrárminiszter.  Becslések szerint a hazai haltermelők a karácsonyi időszakban értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy 40 százalékát, nagyobb haltermelők akár éves forgalmuk 60-70 százalékát is.

Menő a ponty

Magyarországon a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a pont. 2020-ban ebből mintegy 12 ezer tonnát halásztak le a 26 ezer hektáron gazdálkodó tógazdasági termelők. Népszerűségi listán második az afrikai harcsa, amelyből 4 ezer tonnát termeltek. 
Karácsonykor a ponty, az afrikai harcsa a legnépszerűbb a hazai fogyasztók körében, ezt követi a szürkeharcsa, a süllő, a busa.

 A haltermelés értékesítésének növelésére tavaly a szervezet elindította a HalPéntek nevet viselő kampányt, annak érdekében, hogy legalább hetente egyszer fogyasszanak halat a családok.