Franciaországban egyre nehezebben jutnak mustárhoz a vásárlók, ami ott igen nagy probléma, hiszen a franciák egyenesen rajonganak ezért a termékért. A mustárhiány már az olasz üzleteket is elérte, és a teljes európai ellátás akadozik – állítja a francai és az olasz sajtó.

Az utóbbi hetekben konganak az ürességtől a francia mustáros polcok – írja a G7.hu. A franciák ugyanis rengeteg mustárt fogyasztanak, viszont egyre nehezebben jutnak hozzá a termékhez.

Az egyik fontos probléma, hogy a Franciaországban gyártott mustár 80 százalékban a kanadai import alapanyagra épül, Kanadában viszont egy tavaly júliusi extrém hőhullám, illetve a szárazság elvitte a teljes termésnek kb. a felét. A kiesést ukrán és orosz beszerzéssel tervezték pótolni a franciák, de a február végén kirobbant háború keresztülhúzta a számításokat. 

A franciák már nem termesztenek mustármagot

Ráadásul a kanadai termelők idén már a rossz tapasztalatok miatt javarészt le is álltak a mustármagtermesztéssel, és a gabonákra váltottak, amelytől jóval nagyobb hasznot remélnek. A világpiaci ellátás így hosszabb távon is akadozni fog. Úgy tűnik, a franciák komoly bajba kerültek azzal, hogy felhagytak a hazai mustármagtermesztéssel, mert nem volt benne elég nyereség, és a növényeket támadó bogarak ellen sem tudtak védekezni.

Az iparág vezetői most már sürgetik a belföldi alapanyag-ellátásra való visszatérést, de ez időbe és sok pénzbe kerül. Az előrejelzések szerint a mustár gyakori hiánycikk marad, amíg nem oldódik meg a helyzet.