Kezdőlap LIFE MAGAZIN Női Napozó

Erre figyelj a kánikulában!

A tartós hőség különösen megterhelő lehet a keringési, az anyagcsere-betegségekben szenvedőknek, a mozgásszervi és a mentális betegeknek, valamint a vese- és májproblémákkal küzdőknek.

A kánikulában a folyadékpótlásnál a só bevitelre is fontos figyelni, olyan vizet érdemes fogyasztani, amelynek nátriumtartalma legalább 50 milligramm literenként – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szaktanácsadója.

Ha kevés lenne a vízben a nátrium, azt egy késhegynyi sóval is pótolható, valamint a kánikulában a zöldségek fogyasztása is erősen ajánlott, ezeket is meg lehet sózni.

Páldy Anna a légkondicionálásról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy klímaberendezés túlzott használata hurutokat, ízületi panaszokat és fejfájást okozhat. Fontos, hogy a külső levegő hőmérséklete legfeljebb 10 fokkal legyen magasabb a bentinél.

A szaktanácsadó kitért arra is, hogy ugyan a parlagfűszezon csak augusztus elején kezdődik, de az allergiásoknak már a szezon kezdete előtt két héttel ajánlott, hogy elkezdjék szedni gyógyszereiket, mivel tüneteik így sokkal enyhébbek lehetnek. A jogszabály szerint pedig már csak két nap van arra, hogy a kertekben lenyírják a parlagfüvet.