Kezdőlap Uncategorized

Ez a lemez mindenkinek szól! – Interjú Szurasenkó Dániellel

Látszólag egyszerű hangszerrel varázsolsz barokk dallamokat, zenei rekordokat, klezmer koncerteket. Hogy esett a választásod a blockflötére? Mi a különbség a blockflöte és a furulya között?

Hangszerem szerkezeti felépítése valóban egyszerű, de pont ezért nagyszerű! Rengeteg mindent ki lehet hozni ebből a szépen megmunkált fadarabból, amelybe a hangszerkészítő mesterek lelket lehelnek! Amikor annak idején zeneiskolába kerültem, nem volt kérdés a furulya, hisz mindenki számára kötelező volt. Kevesen voltunk azonban, akik nem léptek tovább más fúvós hangszerre, s megmaradtunk hűségesen a blockflöténél! Ahogy lehet hallani a németes hangzásból, ez nem egy különálló hangszer, hanem a furulya német neve. Manapság egyre több helyen így az elfogadott, így sok magyarországi zeneoktatási intézményben is a blockflöte az elterjedt megnevezése! Egyébként elsődleges célom az, hogy megmutassam, hogy a furulya nem csak egy általános iskolai hangszer, hanem sok-sok dolgot lehet megvalósítani, előadni vele.

A legkülönfélébb vallások templomaiban fordulsz meg ország – sőt világszerte és a zene segítségével kapcsolatot teremtesz vallások és emberek között. Ez a Béke Nagykövetének úgymond „feladatköre”, vagy személyes küldetésed?

Törekszem arra, hogy tényleg minél több kultúrába betekintést nyerjek, hisz számomra nagyon fontos, hogy egymást, mint embereket elfogadjuk, és ne a vallási hovatartozás, a bőrszín, vagy a nemzetiség legyen a mérce! A Universal Peace Federation által kapott kinevezésem plakettjén ez az idézet található: „….a Béke Nagykövetei a faji, nemzeti és vallási korlátokon felülemelkedve dolgoznak a történelem reménységének teljesüléséért, a béke egyesített világáért, amelyben az élet lelki és anyagi oldalai összhangban vannak egymással.” Ezek alapján a válaszom igen! Feladatköre a Béke Nagykövetekének, de természetesen személyes küldetésem is!

Nagyon mozgalmas és aktív életet élsz. Felbukkantál az elmúlt hónapban Hannoverben, Brémában, de emellett a saját lemezed is hamarosan elkészül. Honnan van ennyi energiád és mi a célod a rengeteg munkával?

Valóban mozgalmas, bár néha szerintem még így is inaktív. Vannak időszakok, amikor lehetnék még pörgősebb, de természetesen szükség van megpihenésre, spirituális feltöltődésre – ezeket még tanulnom kell! Két németországi utam volt májusban – mindamellett, hogy Prágában is koncerteztem -, ahol gyermekfoglalkozást tartottam, koncerteket adtam, és kiváló szakmai és baráti kapcsolatokra tettem szert. Magyar közösségekben adtam koncerteket, ahol óriási szeretettel fogadtak, mindez nagyon jól esett. Időről időre rájövök, mennyire jó magyarnak lenni és mennyire összetartó nép is tudunk lenni, ha akarunk persze. Első önálló lemezem hamarosan megjelenik, melynek koncertanyagával egy 50 koncertes országos turnéra indulok! Az energia hiszem, hogy „fentről jön”, az Örökkévaló keze van benne. A sok munkával pedig elsősorban Neki szeretnék adózni, de szem előtt van a Kislányom is, aki hamarosan 7 hónapos. Nagyon fontos számomra, hogy amikorra felnő, akkor igazán büszke lehessen az Édesapjára. Úgyhogy több és több munkát, tervet és célt tűzök ki magam elé, hogy ez idővel megvalósuljon!

Milyen dallamokat ismerhetünk meg az új lemezedről? Kiknek szól? A most kezdődő országos turnédon hol lehet veled találkozni?

Ez a lemez mindenkinek szól! Szól a szakmában tevékenykedőknek, a zenekedvelőknek és a laikusoknak egyaránt! A korabarokktól egészen napjaink zenéjéig lesznek rajta szebbnél-szebb művek, és egy ősbemutatóval is készülök! Bernáth Ferenc Artisjus-díjas gitárművész, zeneszerző írt egy kiváló művet Nekem, melyet a lemezen hallhat először a Nagyérdemű! Koncertek Zalaszentgróttól kezdve Budapesten át egészen Debrecenig lesznek, ahogy említettem ennek a lemeznek 50 bemutatója lesz országszerte! A CD címe „SEMPRE”, mely egy olasz szó, jelentése: mindig, folyton! A folyamatos küzdés, akaraterő jegyében készítjük ezt a lemezt.

Tudtommal ismét hatalmas rekordkísérletre készülsz. Mesélnél erről pár szót? Mindig keresed a kihívásokat, vagy a kihívások találnak rád? Milyen hosszabb távú terveid vannak?

Valóban, hisz a világ legnagyobb koncertsorozatát indítjuk szeptember 15.-én Albertirsán, 1000 Koncert Hazánkért címmel! Ezt a monumentális projektet szeretett otthonunk, Magyarország kulturális értékeinek megőrzéséért hoztam létre! A kihívások részben megtalálnak, részben pedig természetesen keresem! Szükségem van újabb és újabb motivációs erőkre, hogy tovább haladjak azon az úton, melyet felrajzoltam magam elé. Nem mindig könnyű, sőt. De kellenek a kanyarok, hogy a végén kiegyenesedjen a célhoz vezető út! Elhatároztam, hogy beszerzek egy nagyméretű világtérképet, és a világ összes országába szeretnék eljutni, persze nem nyaralni és szórakozni, hanem koncertezni! Izgalmas az utazás, megismerni más-más kultúrát, találkozni emberekkel, barátságok és kiváló munkakapcsolatok alakulhatnak ki! De mindemellett van elérhető, rövidebb távú célom is, mint például a Daniel Klezmer Band és a RecitaTrio együtteseim lemezeinek elkészítése!

 Az interjút készítette: Gér Mihály újságíró