Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Amikor már úgy érezzük, soha nem lesz vége a télnek, és nem jön el a tavasz, előbújik ez a kis csoda, és rájövünk, hogy szerencsére a természet körforgása örök és állandó. A kökörcsin a tavasz egyik első hírnöke. Ráadásul azon kívül, hogy igen korán bújik elő, még szépsége is igazán magával ragadó.

A kökörcsinek mérgező növények, azonban szépségükben bátran gyönyörködhetünk, attól egészen biztosan nem lesz semmi bajunk.

A leánykökörcsin

A leánykökörcsin 2011-ben az év vadvirága volt, de a kertünkben is kiválóan mutat. Észak-Amerika és Eurázsia hidegebb éghajlatú területein őshonos. Virágai nem túl magasak, hanem közvetlenül a talaj közelében nyílnak. Érdekessége, hogy amikor virágzik, nincsenek levelei, hanem az előző évi száraz levelei láthatóak csupán. Nagy lepellevelei vannak, termései pedig bóbitában állnak, majd érés után megbarnulnak és lehullanak.

A tátogató kökörcsin

Az egyik legveszélyeztetettebb növényünk a tátogató kökörcsin. Hazánkban a nyírbátori homokbuckák területén fordul elő, ahol virágzáskor elragadó látványt nyújt. Virágai jó időben teljesen szétnyitják lepleiket, és szinte tátognak, ezért kapta a tátogató kökörcsin a nevét.