Viszkető szem, folyton beduguló orr, rossz közérzet. Ismerős neked is? Sajnos sokak számára az, akiknek a tavasz nem a csodásan nyíló virágokról, és az ébredező természetről szól, hanem a levegő után kapkodásról, és az allergia túléléséről. Sokan kénytelenek gyógyszeres kezelést igénybe venni, mások megpróbálnak természetes módszerekkel küzdeni a tünetek ellen. Mivel az antihisztaminok csak az allergia tüneteit csillapítják, fontos, hogy erősítsük meg az immunrendszerünket, mely akár hosszú évekig is képes lesz legyőzni az allergiát.

Ezekre a trükkökre számíthatsz, ha támad az allergia.

Csalán

Csípjük a csalánt, ugyanis több kutatás is foglalkozott azon képességével, miszerint képes a szénanáthás tünetek enyhítésére.

Turmix

Akár egy turmixot is készíthetünk az antihisztaminokból. Turmixoljunk össze egy kis darab gyömbért, egy fél citromot, egy ananászszeletet és 1 almát. Keverjük jéggel, úgy még finomabb.

Halak

Az omega-3-zsírsavak gátolják a szervezet gyulladásos folyamatait, így az allergének által kiváltott reakciókat is. Könnyen hozzájuthatunk az omega-3-zsírsavakhoz, ha az allergiás időszakban több lazacot, friss tonhalat vagy akár lenolajat fogyasztunk.

Kerüld a szelet

Sajnos a szél nem jó barátja az allergiásoknak. Hatására a levegőben lévő allergének sokkal gyorsabban és koncentráltabban jutnak el hozzánk, mint szélcsendes időben. Így ha szeles az idő, inkább ne tartózkodjunk a szabadban.

Sportolj!

Végezzünk aktív testmozgást. A testedzés csökkenti az orrdugulást, a vérkeringés fokozásával pedig csökken a hisztaminok koncentrációja a szervezetünkben.

Gyömbér 

A gyömbér gyulladásgátló hatású, így nagyban segíthet az allergia kellemetlen tüneteivel szemben.

Kerüld ezeket a gyümölcsöket!

Nem minden gyümölcs fogyasztása egészséges mindenki számára. Vannak olyan gyümölcsök is, amelyek fel tudják erősíteni az allergiás tüneteket. Ilyen többek között a dinnye, vagy a paradicsom.

Ilyenkor szellőztess!

Érdemes este vagy hajnalban szellőztetni, mert ilyenkor a legalacsonyabb a pollenek szintje a levegőben. Ha van rá lehetőségünk, legyen légszűrő az otthonunkban. Az autóban használjuk a belső légkeringető rendszert. Azonban ügyeljünk rá, hogy a szűrők rendszeresen cserélve legyenek.