Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Ezért lehet drágább itthon is sokunk kedvenc reggeli itala

Tíz éve nem volt ilyen drága az arabica kávé, mint most. Így reagált a piac azokra a félelmekre, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt csökken a főbb kávétermelő országok exportja, a szállítási költség emelkedik, a kikötők pedig telítettek.

Kedden este a kávéfajta ára 2011 óta először emelkedett 2,5 dollár fölé fontonként (1 font 45,36 dekagrammnak felel meg). A háttérben az állhat, hogy a világ vezető arabica exportáló országában, Brazíliában, a fagy és a szárazság elvitte a termés egy részét, ami még jövőre is éreztetheti hatását. Kolumbiában az árvizek okoztak károkat, Vietnám kávékivitele pedig az exporthoz szükséges konténerek hiánya esett vissza. 

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium novemberi előrejelzése szerint Brazília kávétermése idén júliustól 2022. júniusáig 56, 3 millió zsák lesz. Hatalmas számnak tűnik, főleg, hogy egy zsákba 60 kiló kávé fér, a valóságban azonban az érték jóval elmarad az egy évvel korábbi csaknem 70 millió zsáktól.

Nem nehéz kitalálni, hogy ágazati szakértők magas kávéárakkal számolnak, amihez az emelkedő szállítási költség, a dráguló műtrágya és a munkaerőhiány is hozzáteszi a magáét.