Ha meghalljuk, hogy Dyson, akkor az a húzkodós, vezeték nélküli porszívó ugrik a szemünk elé. Pedig ennél egy sokkal érdekesebb kütyüt dobott piacra a cég.

A Dysonnak ez az első viselhető fejlesztése egyszerre ad megoldást a városi lét kettő, sokaknak elviselhetetlen problémájára, a lég- és zajszennyezettségre. Az Egészségügyi Világszervezet számításai szerint tízből kilenc ember súlyosan szennyezett levegőt kell hogy szívjon élete során, amit tovább tetéz az egyre terjedő alternatív közlekedési eszközök hatása – például kellően nagy sebességnél (25 km/órától fölfelé) a városi biciklizésnek is jelentkeznek tüdőkárosító hatásai.
És nyilván nagyon adja magát, hogy ha már csinál valaki egy fejre szerelhető eszközt, akkor belerak egy olyan funkciót is, ami szintén odavaló, és nem negatív a konnotációja, tehát nem megvéd valamitől, hanem szórakoztat: ez pedig a menet közbeni zenehallgatás.

A projekt még jóval a koronavírus-járvány előtt kezdődött a Dysonnál, de alighanem jót tett a termék későbbi piacának – a maszkviselés általános elterjedése szépen megalapozta a vásárlói kedvet. Az évek során az eszköz drámai átalakulásokon ment keresztül. Először egy búvárpipára hasonlító szájrészből és egy hátizsákból álló, valószínűleg kevésbé praktikus kombóban gondolkoztak. Ezt persze okosan elvetették, ami után nem kevesebb mint 500 prototípuson át jutottak el a most piacra dobott verzióhoz. A búvárpipás szájrészből korszakalkotóan új, tiszta levegőt szállító megoldás született, egy valóságos, orrot-szájat eltakaró arcpajzs, ami még csak nem is érintkezik az arccal.
Ami azért tényleg elég fontos szempont, és erre éppen a covid miatti maszkozáskor jöhettél rá, mikor a szakállad/borostád és a maszkod kapcsolata finoman szólva sem volt felhőtlennek mondható.
Az irritáció és az ebből adódó diszkomfortérzet elkerülése alapvető fejlesztési szempontként kezelése tehát igazán valós igényeket elégített ki.

A Dysonnak egyébként ez nemcsak az első hordható kütyüje, de az első audioeszköze is. A mobileszközök fejlesztése során az egyik legnagyobb probléma a rendelkezésre álló tér szűkössége, nyilván senki nem akar egy vödröt vagy focilabda-méretű bármit hordani, pláne nem a fején. Az állítólag az emberi fül által érzékelhetőnél lényegesen alacsonyabb torzításra a megoldás egy nagy teljesítményű, elektroakusztikus neodímium rendszer lett.
A rendszer három üzemmódban működtethető. Az izolációs mód a legmagasabb szintű aktív zajszűrést jelenti, a lehető legjobb hangzással, ami kihozható a Dyson Zone-ból. A beszélgetős akkor aktiválódik, mikor az arcpajzsot lehajtja a viselője, ilyenkor érthetőre erősödnek a beszűrődő beszélgetés hangjai. A transzparens mód pedig lehetővé teszi, hogy mindenről tudjunk és mindent halljunk, ami a környezetünkben történik.