Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Felháborító! – Húsz zsák illegális szemetet pakoltak ki a sztráda mellé

Kamera rögzítette, ahogy egy kisbusz sofőrje körülbelül 20 zsák építési törmeléket, ablaküvegeket és autógumikat helyez el illegálisan a Budapest-Csömör összekötő úton, az M0-s csomópont környezetében. – írja a Magyar Közút. 

Az esetről egy, az illegális szemetelést megakadályozó kamera készített felvételeket, az elkövető ellen feljelentést tett a társaság.
Nem ez volt az egyetlen eset, az M3-as autópálya budapesti kivezetőjénél található pihenőhelyén az egyik szemétgyűjtő mellé egy kisteherautóból több zsáknyi hulladékot dobált ki egy férfi, erről egy autós készített felvételeket. 

 

Új kamerák az illegális szemetelők ellen

A Magyar Közút az illegális hulladéklerakók végleges felszámolása és a szemetelők visszaszorítása érdekében nemrég egy kamerás megfigyelőrendszer kiépítését és fejlesztését hajtotta végre. A kamerákat első körben a kezelésükben lévő, illegális hulladéklerakással leginkább érintett 57 közúti helyszínen helyezték ki. A kamerák, ha mozgást érzékelnek, azonnali értesítést küldenek az illetékes közutas mérnökségekre. A januárban megváltozott jogszabályok alapján egyébként akár három éves börtönbüntetést is kaphatnak az illegális szemetelők. 

Komoly pénzeket fizetünk a takarításért 

Az illegális út menti szemét összegyűjtése és biztonságos lerakókba szállítása a közútkezelőnek – és így az adófizetőknek is – évente, országosan mintegy 1-1,5 milliárd forintjába kerül.