Csökkenteni szeretnék az elvándorlást.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a megye lakosságának megtartására, a helyi fiatalok elvándorlásának csökkentésére, a megye gazdasági-társadalmi felzárkóztatására és fejlesztésére. Ezt a folyamatot támogatja az „Identitás erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című projekt. A vissza nem térintendő európai uniós támogatás összege 500 millió forint.
A megyei önkormányzat kiemelten fontos célja a projekt megvalósításával, hogy a megye területén élő közösségek tagjaival együttműködve segítsék a helyi problémák megoldását, erősítsék az önálló cselekvési képességet és civil aktivitást, ezeken keresztül pedig a helyi identitást, ami a településhez, településrészekhez, térséghez való kötődés alapja.


A gazdaságfejlesztés mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a térségre jellemző elvándorlást kívánja csökkenteni. A helyi aktivitás és együttműködés élénkítése ugyanis a térségi identitás erősödéséhez vezet, ezzel a megyei fejlesztési célok hatékonyabb megvalósítását teszi lehetővé.
A projekt során megrendezésre kerülő rendezvények közül ismertebbek a „Pálinka Rally” és a „Megyenap”, melyek az üzleti kapcsolatépítést éppúgy támogatják, mint a befektetésösztönzést, vagy a helyi értékek bemutatását. A nagyobb méretű rendezvények mellett a projektből kisebb közösségi akciók, tevékenységek, képzési programok és események is megvalósulnak.  A projektből az identitás erősítésével párhuzamosan imázsfejlesztésre is sor kerül, a célokhoz illeszkedő új arculatot, ezzel együtt új logót kap Borsod-Abaúj-Zemplén megye.